Kotlety mielone nadziane mozzarellą

Niby proste kotlety, a jednak… dałam do  środka ser mozzarella starty, który w czasie smażenia rozpuścił się i efektu wizualnego nie ma, ale smakowy… pychota….

Składniki

500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 op. kulek mozzarelli lub 1 kulka w zalewie
1 jajko
1 mała kajzerka namoczona w mleku
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, kminek mielony
2 łyżki śmietany
1/4 szklanki zimnej wody /obowiązkowo!/
1 łyżka bułki tartej
czosnek niedźwiedzi suszony
mąka pszenna gruboziarnista na panierkę
Wykonanie
Do mielonego mięsa dodać pozostałe składniki /za wyjątkiem mozzarelli/, dobrze wyrobić masę. W trakcie wyrabiania dodać powoli zimną wodę – wyrabiać do momentu, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta.
Wyrobione mięso podzielić na porcje, na taką samą ilość porcji podzielić ser.
Każdą porcję mięsa rozpłaszczać na dłoni, na środku układać porcję sera, formować kotlety, obtaczać w mące gruboziarnistej i smażyć na rumiano ze wszystkich stron.
Podawać z ziemniakami tłuczonymi i ulubioną surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*