Są już na moim blogu kotlety rybne, jakby mielone, z dodatkiem ziemniaków – Kotlety rybne z ziemniakami. Dziś będą podobne, ale dodatkiem będzie ryż.
Kotlety podałam z Białym sosem do smażonej ryby.
Składniki
0,5 kg ryby morskiej np. mintaj, morszczuk
2 torebki /20 dkg/ ryżu
1-2 jajka
sól, pieprz cytrynowy, vegeta
szczypiorek lub natka pietruszki
jajko i bułka tarta do panierowania
Wykonanie
W osolonej wodzie ugotować ryż, odsączyć i ostudzić. Osobno ugotować rybę w wodzie z dodatkiem vegety /kostki rosołowej/, następnie osączyć i rozdrobnić za pomocą widelca. Do ostudzonego ryżu dodać rybę i przyprawy, a kiedy już będzie dobrze doprawione dodać jajka i dobrze wyrobić. Gdyby masa była za rzadka, dodać bułkę tartą.
Z masy formować kotlety, obtaczać w jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na rumiano. Po usmażeniu układać na papierowym ręczniku w celu osączenia z nadmiaru tłuszczu.