Kotlety schabowe z marynaty panierowane

Czasem robię Kotlety schabowe z marynaty bez panierki, ale dla osób lubiących kuchnię tradycyjną nie spełniają one roli „prawdziwego kotleta”. Aby jednak odmienić nieco „zwyczajność” kotleta, dziś zaserwowałam go wprawdzie w panierce, ale po nocy spędzonej w specjalnej marynacie. Wyszły bardzo dobre i soczyste – niby takie jak tradycyjne, a jednak inne.

Składniki

ok. 0,5 kg schabu
sól i pieprz
smalec lub olej do smażenia
bułka tarta

Marynata
2 małe jajka
2 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1/2 pęczka natki pietruszki

Wykonanie

Schab pokroić na kotlety i rozbić przy użyciu skruszacza do mięsa lub lekko tylko przy pomocy tłuczka. Przyprawić solą i pieprzem.

Składniki marynaty i posiekaną natkę pietruszki dokładnie wymieszać w misce, dodać kotlety, „skąpać” je dokładnie w marynacie tak, aby każdy był nią dokładnie obtoczony, przykryć i odstawić do lodówki na całą noc.
Po tym czasie na patelni rozgrzać smalec/olej.
Każdy kotlet obtoczyć dokładnie w bułce tartej i smażyć krótko z obu stron na rumiano /wystarczy po 2 min. z każdej strony/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*