Przepis dostałam od pewnej bardzo sympatycznej p. Jasi,. W dobie, kiedy do kupienia bez godzinnego stania w kolejkach były niemal wyłącznie całe, świeże kurczaki, był on fajnym rozwiązaniem na odmianę w jadłospisie. Jest to zarazem sposób na przyrządzenie pysznego dania obiadowego. A najlepszy jest sosik,który się wytworzy 🙂
Składniki
1 kurczak
1/4 l śmietany
1 cebula
Vegeta
masło do smażenia
Wykonanie
Kurczaka podzielić na części, obsmażyć na maśle. Włożyć do rondla, dać śmietanę, pokrojoną drobno cebulę i troszkę Vegety /lub soli/. Patelnię opłukać maleńką ilością wody i dodać to do rondla. Dusić ok. 1/2 godz. mieszając od czasu do czasu.
Lubię czasem pod koniec duszenia dodać jeszcze trochę „zieleniny” np. natki z pietruszki lub cebulki.