Młoda kapusta duszona na maśle

Kapustę młodą uwielbiam… w każdej postaci… oczywiście na I miejscu jest Młoda kapusta ze śmietaną.
W rozmowie z koleżanką nt. młodej kapusty /wszak sezon się zbliża, już nawet zaczyna pojawiać się w sprzedaży/ odkryłam, że można ją także przyrządzić na samym maśle. Dobre rozwiązanie gdy np. nie mamy pod ręką śmietany, a kapusta wychodzi równie smaczna. Oczywiście trzeba użyć nieco więcej masła niż do tej ze śmietaną.
młoda kapusta duszona na maśle

Składniki

1 główka kapusty
ok.1/2 kostki masła /10 dag/
1 mała cebula
vegeta /płaska łyżeczka/
duży pęczek koperku zielonego
troszkę soku z cytryny, kwasku lub octu
2 łyżki przecieru pomidorowego /można pominąć/
1 łyżkę brązowego cukru
pieprz, ewentualnie sól do smaku

młoda kapusta duszona na maśle

Wykonanie

Kapustę poszatkować /łącznie z głąbem/. Cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę, po czym dołożyć poszatkowaną kapustę i vegetę – przykryć i dusić ok. 15-20 min. /kapusta powinna być półtwarda/. Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy i oprószyć delikatnie mąką /można to pominąć/. Doprawić do smaku sokiem z cytryny/ kwaskiem/ octem, cukrem oraz solą i pieprzem. Wyłączyć gaz i dodać dużo posiekanego koperku /cały pęczek/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*