Cóż może być lepszego od kotleta schabowego, podanego w towarzystwie młodej kapusty, a jeśli na talerzu znajdą się również młode ziemniaczki to już niebo, całkowity odlot. A ile pochwał ze strony męskiej części biesiadników.
Tym razem zaproponuję kapustę z boczkiem, przy czym boczek nie będzie tu dominował, wszak nie będzie to coś na wzór bigosu z młodej kapusty – boczek ma dać jedynie fajny smaczek, co w połączeniu z dodatkiem przecieru będzie fantastyczną odmianą tradycyjnie przygotowywanej młodej kapusty, jako dodatku do obiadu.
Składniki
1 młoda kapusta
10 dag wędzonego boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pęczek kopru
przecier pomidorowy /1-2 łyżki/
mąką /1 łyżka/
pieprz, sól
Wykonanie
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, po czym dodać boczek również pokrojony w kostkę – krótko przesmażyć. Stopniowo dodawać poszatkowaną kapustę, dusić stale mieszając, aby się nie przypaliła. Podlać małą ilością wody, dodać sól, pieprz i dusić dalej ok.15-20 min. Na łyżce masła klarowanego zrobić lekką zasmażkę z dodatkiem przecieru pomidorowego, dodać do kapusty i zagotować. Gaz już wyłączyć. Dodać posiekany koperek.