Pyszna kapusta, przygotowywana podobnie, jak ta ze śmietaną, ale jakże inna. Sprawia to dodatek pomidorów. Ten sposób jej przyrządzenia podpatrzyłam u mojej kuzynki w Szczecinie, bowiem robiła ją tylko w ten sposób, a ja do dziś czuję jej smak i zapach. Tak na marginesie – z tamtego okresu zapamiętałam jeszcze smak i zapach jej pierogów z serem /na słodko, a farsz miał zabarwienie lekko pomarańczowe/ oraz barszczu czerwonego /bardzo intensywna barwa, buraki w w cienkich wiórkach/.
Składniki
1 główka młodej kapusty
3 pomidory /zamiennie puszka pomidorów/
2 małe cebule
1 pęczek koperku
1/4 kostki masła /5 dkg/
sól, cukier, pieprz, vegeta
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżki mąki do zagęszczenia
Kapustę poszatkować, zalać małą ilością wody, dodać masło i pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko razem gotować pod przykryciem, pod koniec doprawić vegetą, solą, cukrem i pieprzem. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę, dodać do kapusty razem z koncentratem pomidorowym.. Dusić razem jeszcze kilka minut, ewentualnie zagęścić mąką, na koniec dodać pokrojony koperek.