Młode ziemniaki zapiekane w piekarniku

Cudowne w smaku, same się robią przy okazji pieczenia np. mięsa, a co najważniejsze – nie trzeba czyścić ze skórki, dzięki czemu oszczędzamy nasze ręce i zachowujemy piękne dłonie i paznokcie.

młode-ziemniaki-pieczone

Składniki

1 kg ziemniaków
2 łyżki oleju
1/2 pęczka koperku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy kolorowej*)
młode-ziemniaki-pieczone

Wykonanie

Ziemniaki umyć, osuszyć, ponacinać w poprzek.
Do miski  wlać olej, dodać do niego przyprawy i wrzucić ziemniaki, wymieszać dokładnie, aby się ładnie całe obtoczyły.
Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego, przykryć i piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym już do temp. ok. 190 st.C.
Po tym czasie odkryć i zapiec jeszcze ok. 10-15 min./można włączyć termoobieg/, aż zrobią się złociste i chrupiące. Posypać koperkiem.
młode ziemniaki pieczone

*) użyłam przyprawy bez nazwy, przywiezionej z zagranicy, koloru czerwonego, w składnikach jest m.in. papryka i pomidory suszone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*