naleśniki:
1/2 l mleka
1/2 l piwa / ew.woda mineralna gazowana, ale lepiej piwo/
2 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
mąki – ile zabierze /ok.1/2 kg/
farsz:
1/2 kg mięsa wieprzowo-cielęcego mielonego
2 piersi z kurczaka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów
ser „Feta”
1 cebula biała
1-2 cebule czerwone
3 ząbki czosnku
sól, oregano
Wykonanie:
Składniki na ciasto ubić trzepaczka lub mikserem i odstawić aby ciasto „odpoczęło”.
Usmażyć naleśniki.
Piersi z kurczaka posolić, natrzeć rozgniecionym czosnkiem, a następnie obsmażyć ze wszystkich stron. Po ostygnięciu mięso rozdrobnić /pokroić lub postrzępić palcami/.
Mięso mielone podsmażyć z białą cebulą, pokrojoną w kostkę, dodać pomidory, fasolę i czosnek /rozgnieciony/.
Całość chwilę jeszcze dusić. Można ew. dodać troszkę przecieru pomidorowego. Gdy składniki się już dobrze połącza, przyprawić solą i oregano.
Na każdy naleśnik nakładać trochę sosu mięsnego, na to mięso z kurczaka , zwijać w rulon / ja zwijam w krokiecika/ i układać w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w talarki czerwoną cebulę, polać resztą sosu i obłożyć „Fetą” pokrojoną w plastry.
Całość zapiec w piekarniku.
Pycha! 🙂