Zdaje się, że sezon truskawkowy długo już nie potrwa, więc póki co trzeba korzystać z tych pysznych owoców. Dziś będzie do wyboru: ryż z truskawkami i śmietaną lub naleśniki z serem i z truskawkami. Ja powinnam zjeść ryż, ale… wolę naleśniki, zwłaszcza, że oprócz truskawek dałam też miętę, a tą też lubię.
Ciasto naleśnikowe
2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Ser
250 g sera półtłustego twarogowego
250-300 g serka kremowego /homogenizowany/
kopiata łyżka cukru pudru
1/2 torebki cukru waniliowego
250 g truskawek /można więcej/
szczypta cynamonu
kilka listków mięty
Wykonanie
Naleśniki przygotować zgodnie z przepisem podstawowym.
Ser twarogowy rozdrobnić widelcem, dodać serek kremowy i cukier, dobrze wymieszać.
Truskawki pokroić na 4-6 części, dodać troszkę cynamonu i drobno posiekaną miętę.
Smarować naleśniki serem, składać w chusteczkę. Podawać wg upodobań np. polane śmietaną cukrem lub nawet jogurtem truskawkowym.