Naleśniki ze szpinakiem, pieczarkami i jajkami na twardo

Były już naleśniki ze szpinakiem i serem, były krokiety z pieczarkami i jajkami na twardo, a dziś? dziś będzie kombinacja jednych i drugich, czyli i z pieczarkami, i ze szpinakiem, i z serem, i z jajkami. A co, jak szaleć to szaleć…
naleśniki ze szpinakiem, pieczarkami i jajkami

Ciasto naleśnikowe

2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia /będą mięciutkie/
2 łyżki oleju
naleśniki ze szpinaiem, pieczarkami i jajkami   przed zapiekaniem

Farsz

30-40 dkg szpinaku świeżego /ostatecznie może być mrożony/
3 jajka na twardo
ok. pół szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany
25 dkg pieczarek
1o dkg sera żółtego
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa, sól, pieprz – do smaku
łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia

Wykonanie
naleśniki ze szpinaiem, pieczarkami i jajkami

Naleśniki wykonać zgodnie z przepisem podstawowym /jest na blogu/.

Pokrojone pieczarki podsmażyć na maśle. Czosnek drobniutko pokroić i moment podsmażyć na maśle, dodać drobno pokrojony szpinak i smażyć do czasu, aż odparuje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać jogurt.
Jajka pokroić w kostkę, ser zetrzeć na grubych oczkach /część sera odłożyć do posypania po wierzchu/.
Połączyć szpinak, usmażone pieczarki, jajka i ser, patelnię postawić na małym ogniu i podgrzewać mieszając, aby ser się rozpuścił i scalił wszystkie składniki. Doprawić jeszcze do smaku.

Farsz zawijać w usmażone naleśniki i albo odsmażyć na maśle, albo też zapiec w piekarniku /10 min./. Posypać resztą startego sera.

Jeden komentarz do “Naleśniki ze szpinakiem, pieczarkami i jajkami na twardo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*