Ciasto naleśnikowe
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanki mleka
2 szklanki wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia /będą mięciutkie/
2 łyżki oleju
Farsz
kostka sera białego /25 dkg/
1 kostka fety
0,5 kg szpinaku świeżego lub 1 opakowanie mrożonego
opcjonalnie ok. 10 dkg sera żółtego lub topionego albo 1 łyżkę kaszy manny
2-3 ząbki czosnku /ewentualnie granulowany/
pieprz i sól / uwaga – feta jest słona!/
Wykonanie
Naleśniki wykonać zgodnie z przepisem podstawowym.
Do miski dać rozdrobniony ser biały i fetę /powinny grudki pozostać/, gdy dodajemy też ser żółty to go zetrzeć na tarce.
Surowy szpinak gotować kilka minut, wylać na sito, a po odsączeniu i przestygnięciu posiekać niezbyt drobno. Szpinak mrożony rozmrozić i odcedzić.
Sery i szpinak wymieszać, dodać pieprz i czosnek, do smaku sól – farsz powinien być dość mocno czosnkowy, a jednocześnie nie powinien być zbyt jednolity – mają być widoczne grudki.
Farsz zawijać w usmażone naleśniki i albo podawać z sosem np. czosnkowym, albo odsmażyć na maśle, albo też zapiec w piekarniku pod beszalem.