Pyszne naleśniki o smaku placków ziemniaczanych, Można je zajadać same /dobrze smakują w towarzystwie kefiru czy maślanki/, ale też są wyśmite z dodatkiem sosu mięsnego czy grzybowego.
Składniki /na 5-6 szt/
2 większe ziemniaki
1 jajko
pół szklanki mleka
pół szklanki wody
1 posiekany pęczek szczypiorku
7-8 pełnych łyżek mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Wykonanie
Ziemniaki zetrzeć do miski na drobniutkiej tarce, dodać jajko, mleko i wodę.
Wymieszać rózgą kuchenną, a następnie stopniowo – mieszając – dodać mąkę.
Gdy wszystko się połączy, dodać posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku.
Ciasto powinno być trochę bardziej gęste, niż zwykłe ciasto naleśnikowe.
Smażyć na rozgrzanym oleju, wlewając po chochelce ciasta na środek patelni, i poruszając nią na boki, by się rozlało. Smażyć do momentu, aż ciasto z góry się zetnie, po czym przewrócić na drugą stronę, i smażyć jeszcze 2-3 minuty.