Robię od kilku lat i jestem zadowolona. Potem taki aromatyczny ocet używam sobie zależnie od potrzeb.
Ocet przygotowuję w wersji owocowej oraz w wersji czosnkowo-ziołowej.
0,5 l malin
ocet 10%
Dojrzałe, zdrowe maliny wsypać do słoika 0,9 l, dopełnić octem tak, aby były nim w pełni przykryte.
Odstawić w ciemne miejsce na 10 dni, po czym zlać ocet do czystych butelek.
Wyśmienity do zakwaszania barszczu czerwonego, ale też jako dodatek do bezy i sałatek, zwłaszcza owocowych.
o,5 l płatków róży /ciasno upchanych/
ocet 10%
Przebrane, suche płatki włożyć do słoja 0,9 l, upchać, dopełnić octem jak w poz.1 i również odstawić na 10 dni, a potem zlać do butelek.
Ocet różany jest niezbędny /pożądany/ przy torcie Pavlowa, a ponadto używać do sałatek i deserów.
3. ocet pigwowy
0,5 l owoców pigwowca
ocet 10%
1 łyżeczka cukru
Owoce pigwowca /w zasadzie dowolna ilość/ umyć i pokroić na ćwiartki, nie usuwając pestek /ja jednak odrzucam część pestek, zwłaszcza te, które same łatwo wypadają/. Włożyć do słoika, dodać łyżeczkę cukru, zalać octem spirytusowym tak, by owoce były przykryte, odstawić na ok. 10 dni w ciemne miejsce. Odcedzić, zlać do czystych butelek. Używać do sałatek.
0,5 l octu 10%
10 ząbków czosnku /średnich/
10 gałązek kwiatostanu bazylii
Czosnek obrać, można odrobinę zgnieść, włożyć do 2 butelek po 300-350 ml /dobrze, gdy mają specjalną zatyczkę filtrującą/, dodać gałązki bazylii, zalać octem, odstawić. Po 2 tygodniach ocet jest już aromatyczny i można dodawać do potraw, głównie do sałatek.
Ja nie używam liści bazylii lecz przekwitniętych gałązek, które są już twarde, zatem nie usuwam ich potem z butelek, tylko pozostają w nich do końca.
5. ocet czosnkowo-rozmarynowy
0,5 l octu 10%
10 ząbków czosnku
6 gałązek rozmarynu /dł. ok. 10 cm/
Dalsze postępowanie jak przy occie bazyliowym.
6. ocet zapachowy
kwiaty /płatki/ róży, jaśminu, mięty – upchany słoik
ocet 10%
Zalać wybrane kwiaty czy liście octem, odstawić w ciemne miejsce na 10-14 dni, zlać. Używać jako dodatek do prania/płukania bądź sprzątania rozrzedzając z wodą 1:1 /mycie płytek, blatów, podłóg, urządzeń kuchennych czy łazienkowych typu zlew, wanna, umywalka, płytki.