Wyśmienita sprawa, pod warunkiem, że ktoś lubi curry. Ja lubię…
A jaki cudny, żółciutki kolorek, mniam mniam…
marynata z cukinii
Składniki
2 kg ogórków nie obranych lub cukinii obranej
gorczyca
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
listki selera lub liść laurowy
Zalewa
5 szklanek wody
1,5 szklanki cukru
1-1,5 szklanki octu 10%
2 łyżki soli
3 łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy
2 cebule
Wykonanie
Jeżeli używamy ogórków – kroimy je w grubsze plasterki lub wzdłuż na 4-6 części bez obierania, ale można je również obrać. W przypadku cukinii należy najpierw ją obrać, a potem pokroić w pikle. Do ogórków użyć do zalewy 1-1,25 szklanki octu, zaś do cukinii – 1,5 szklanki.
Składniki zalewy zagotować, dodać pokrojoną cebulę i zdjąć z ognia.
Do każdego słoika włożyć po 1 listku selera, trochę ziaren gorczycy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz pokrojone w cząstki ogórki.
Zalewać gorącą zalewą pilnując, by curry nie zostawała na dnie naczynia. Pasteryzować krótko – do 5 min. /nie obrane – gdy zmienią kolor/.
Te ogórki robię już kolejny raz, uwielbiam je. Do obiadu albo do zjedzenia same. Są pycha! Pozdrawiam 🙂
Widać, że jesteś też smakoszką curry, no to się cieszę. Mnie one też bardzo smakują.