Torcik tiramisu

Prosty, ale pyszny… z dedykacją dla wszystkich Mam z okazji Dnia Matki.

tortownica 21-22 cm

Biszkopt:

2 jajka L
1/3 szklanki* cukru (drobnego do wypieków)
1/3 szklanki mąki
1 czubata łyżka dobrego, ciemnego kakao

Krem:

500 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
3 – 4 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan fixu

Nasączenie + namoczenie biszkoptów:

1 filiżanka espresso
3 łyżki likieru amaretto

Dodatkowo:

125 g biszkoptów podłużnych
1 mały słoiczek dżemu (użyć raczej kwaskowatego np. z czerwonej porzeczki lub agrestu)
1 łyżka gorzkiego kakao


Wykonanie

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż się rozpuści. Dodać żółtka i jeszcze chwilę razem ubijać.
Mąkę przesiać razem z kakao, dodać do masy jajecznej i wymieszać szpatułką do dokładnego połączenia składników (już nie miksować).
Gotową masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam tylko dno, boków formy niczym nie smaruję).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyciągnąć z formy, ostudzić na kratce.

Zaparzyć kawę, zostawić do wystudzenia, wlać do niej amaretto (ja nie dosładzam, ale nie jest to zabronione).

Serek ubić razem ze śmietanką, gdy masa będzie już w miarę gęsta dodać cukier puder wymieszany ze śmietan fixem.
1/4 kremu odłożyć do posmarowania boków i ozdobienia góry. Pozostały podzielić na dwie części.
Biszkopt ułożyć na paterze, nasączyć naparem z kawy i amaretto (nie za dużo, ale na tyle, aby nie był suchy).
Nasączony biszkopt posmarować dżemem.
Następnie wyłożyć na niego jedną część kremu.  Krem oprószyć gorzkim kakao (najlepiej przez drobne sitko).
Biszkopty zamaczać w kawie z amaretto (dosłownie na 2 sekundy, żeby za mocno nie nasiąknęły – bardzo szybko chłoną płyn). I ułożyć na kremie. Gdy już ułożymy całą warstwę biszkoptów, to przykryć ją drugą częścią kremu.
Boki posmarować odłożonym kremem i górę dowolnie udekorować.
Można zrobić obwódkę z kremu, a środek posypać gorzkim kakao.
/Pewnego razu najpierw posypałam kakao, a potem ozdabiałam kremem – nie polecam, bo krem „ślizga” się po kakao/.
Gotowy torcik schłodzić przynajmniej przez 2 godziny.

 źródło

Chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej lub innej

W tym chlebie przeważa mąka pszenna, ale jest też akcent mąki żytniej. I to jest w mojej ocenie to….Można też dodać inną mąkę np. gryczaną czy jeszcze inną. Chleb bardzo mi smakuje, jest mięciutki, pulchniutki.

forma 11×35 cm

Składniki

400 g mąki pszennej (typ 550, 650)
100 g mąki żytniej typ 2000
500 ml wody
30 ml oleju
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki drożdży (ok. 7-8 g)

Wykonanie

Składniki ciasta wyrobić przy użyciu robota (haki) – wyrabiać ok.15 min.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Po tym czasie przelać ciasto (bo zdecydowanie będzie w formie płynnej) do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch i oprószyć mąką.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika, włączyć grzanie na jakieś 45 stopni. I trzymać tak 1 godzinę. Ciasto powinno wyrosnąć do samych brzegów formy.
Wówczas zwiększyć  grzanie do 180-190 stopni i piec przez 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i z formy, odkleić papier do pieczenia i zostawić na kratce kuchennej do wystudzenia.

Młode ziemniaki zapiekane z chrupiącą skórką

Wiosna to jest to…. młoda kapusta, młode ziemniaki, wszelkie nowalijki….uwielbiam ten czas.
Dziś proponuję młode ziemniaki zapiekane z chrupiącą skórką. Razem z ziemniakami zapiekłam też karkówkę na młodej kapuście./przepis wcześniej opublikowany/.

Składniki

ok.12 małych młodych ziemniaków
100 ml oleju
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka suszonej lub prażonej cebuli
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1  łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 gałązka świeżego rozmarynu

Wykonanie

Ziemniaki dokładnie wyszorować, pozostawić ze skórką bez obierania, pokroić na 4 części   /gdy bardzo malutkie wziąć więcej i kroić na pół/.

Ziemniaki przełożyć do większej miski, polać olejem, a następnie obsypać przyprawami i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowane ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, między ziemniaki włożyć gałązkę rozmarynu. Zapiec ziemniaki   w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 50-60 min.

Karkówka zapiekana na młodej kapuście

Wiosna i młoda kapusta idą w parze i smakują jak nigdy indziej. Dziś proponuję ją w wersji zapiekanej razem z karkówką. Obiad prawie 2 w 1, a do tego ziemniaczki młode też zapieczone i … obiad sam się zrobił.

Składniki

5  plastrów karkówki
1 średnia kapusta młoda
3 łyżki cebuli prażonej
3 łyżki musztardy francuskiej
sól, pieprz. kminek mielony, vegeta

Wykonanie

Plastry karkówki ponacinać z obu stron, oprószyć solą i pieprzem oraz posmarować musztardą..Ułożyć je jeden na drugim i odstawić do zamarynowania na ok. 2 godz.

Kapustę pokroić, włożyć do garnka, posolić, zalać wodą, zagotować i od zagotowania gotować 3-5 min., następnie odcedzić. Dodać cebulę prażoną, vegetę, sól, pieprz i kminek.
Kapustę przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Karkówkę obsmażyć z obu stron na oleju i ułożyć ją na wierzchu na kapuście. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiekać przez ok. 1,5 godz.

Ciasto ucierane z rabarbarem – na oleju

Sezon rabarbarowy trwa, zatem dziś następna propozycja na cisto z tym dodatkiem.
Ciasto proste do wykonania, puszyste, a do tego dodatek oleju sprawia, że jest wilgotne.
Tylko piec i zajadać się nim, dopóki wiosna i sezon trwają.
Ciasto można też upiec z innymi owocami sezonowymi.

forma 24×36 cm /w nawiasach składniki na tortownicę śr. 24 cm lub formę 20×32 cm/

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej

Składniki

6 /4/ jajek
2 /1 3/4/ szklanki mąki tortowej
2 /1,5/ łyżeczki proszku do pieczenia
220 g /180 g/ szklanki cukru
150 ml /150 ml/ oleju /u mnie rzepakowy/
szczypta soli
skórka z cytryny i 2 łyżki soku z cytryny

600-700 g /500 g/ rabarbaru

Wykonanie

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do miseczki.

Jajka ubić razem z solą i cukrem na jasną i puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać w kilku porcjach mąkę z proszkiem na przemian z olejem  i sokiem z cytryny /jako ostatnia powinna być dodana porcja mąki/.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch dać rabarbar pokrojony w kostkę grubości ok. 0,5-1 cm, lekko wciskając go w ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 175 C przez około 40-45 min /do tzw. suchego patyczka/.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Surówka z selera naciowego wg Smakosi

Surówka bardzo mi smakowała, polecam.

na 2 porcje

Składniki

2 większe łodygi selera naciowego
2  łyżki prażonych orzechów lub płatków migdałów,
2 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki
2 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany
2 łyżki żurawiny.
sól, pieprz, miód – do smaku

Wykonanie

Łodygi selera pokroić w cienkie plasterki., orzechy uprażyć.
Wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną miodu.

Kotlety drobiowe z marynaty jogurtowo-majonezowej

Jeśli już mają być kotlety na wzór schabowych, to jednak wolę je przygotować z piersi kurczaka, jakoś lepiej mi smakują. Dziś proponuję takie właśnie kotlety, zamarynowane uprzednio w mieszance jogurtu i majonezu, z dodatkiem różnych przypraw. A do tego ziemniaczki z koperkiem i młoda kapusta. Mniam, mniam…

Składniki

2 duże piersi z kurczaka

marynata
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu gęstego np. greckiego
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
szczypta ostrej papryki mielonej
szczypta zmielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka pikantnego ketchupu
1 jajko

do smażenia olej+masło
do obtoczenia – mąka,+ bułka tarta /w proporcji 1:1/

Wykonanie

Umyte i osuszone piersi z kurczaka podzielić na części /ja dużą pierś dzielę na 3 części – odcinam pierw filecik, a następnie pozostałą część przecinam wzdłuż na 2 części, zaś mniejsze piersi dzielę na 2 części/. Każdą część rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa /mięso zawijać w folię/.

Składniki marynaty przełożyć do miski i wymieszać.
Przełożyć  do niej ubite kotlety, wymieszać, aby pokryły się marynatą ze wszystkich stron.
Miskę przykryć folią i odstawić na kilka godzin /a nawet na całą noc/ do lodówki.
Po tym czasie kotlety obtaczać w wybranej panierce i smażyć na tłuszczu na średnim gazie na rumiano.

Pieczone udka kurczaka z cytrynowo-tymiankowej marynaty

Udka z kurczaka to jest dla mnie to, co lubię. A jeszcze takie pieczone w piekarniku i dodatkowo upieczone razem z nimi ziemniaki, to już niebo wprost.
Tym razem takie udka zaserwowałam na obiad, zapieczone razem z całymi ziemniakami…. bardzo mi smakowały.

Składniki

5-6 udek z kurczaka
1 mała cytryna
1 łyżka brązowego cukru
1/2 łyżeczki curry
szczypta kuminu
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku /nie miałam, dałam suszony/
sól, pieprz
4 łyżki oleju

Wykonanie

W miseczce połączyć sok z cytryny, brązowy cukier, curry, kumin, posiekany tymianek, sól, pieprz i olej.
Mięso wymieszać z przygotowaną marynatą i przełożyć do woreczka strunowego lub innego pojemnika i odstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia udka wyjąć z marynaty, lekko osuszyć /marynatę można wykorzystać do czegoś innego np. do przygotowania sosu/.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1-2 łyżki oleju. Obsmażyć udka na rumiano, a następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez około 90 minut.
Do udek można dołożyć ziemniaki – u mnie całe ziemniaki, obtoczone przyprawą do ziemniaków i świeżym rozmarynem.

 

„Rarytas” z rabarbarem

Sezon rabarbarowy trwa, zatem następna propozycja na ciasto z rabarbarem właśnie. Przepis od Mamy oczywiście.

forma 27×17 lub tortownica śr. 24 cm

Ciasto

3 duże jajka
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka
100 ml oleju
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Rabarbar

1/2 kg rabarbaru
1/2 szklanki cukru
1 budyń /u mnie waniliowy/
1 galaretka /u mnie malinowa/
250 ml wody

Kruszonka

2 duże łyżki masła
3 łyżki cukru
1 szklanka kokosu

Wykonanie

Całe jajka ubić  z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając dodać mleko, olej oraz obie mąkę z proszkiem.
Ciasto przełożyć  do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok.30 minut Wystudzić.

Rabarbar pokroić w cienkie plasterki. Na patelnię wlać odrobinę wody /z tych 250 ml/, dodać cukier i rabarbar, stale mieszając doprowadzić do zagotowania i pogotować tak jeszcze do 5 min. po czym dodać budyń rozpuszczony w wodzie /reszta z tych 250 ml/ i ugotować jak tradycyjnie budyń. Zdjąć z gazu, wsypać galaretkę, wymieszać i odstawić do lekkiego ostudzenia /powinien pozostać jednak ciepły/.

W między czasie na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i kokos i pogdrzewać mieszając, aż kokos nabierze lekko bursztynowego koloru.

Na ostudzone ciasto /odwrócić spodem do góry/ wyłożyć ciepły jeszcze rabarbar, po czym posypać kruszonką kokosową. Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki.

Śledzie z suszonymi pomidorami i pieczonym czosnkiem

Bardzo mi smakowały, wyraziste w smaku, lekko czosnkowe.

Składniki:

  • 7 płatów śledziowych (w oleju i occie)
  • 1 główka czosnku
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów wraz z zalewą
  • 1 mała cebula
  • zioła prowansalskie
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie

1. Czosnek obrać, pokroić na średnie kawałki. Polać odrobiną oleju, wymieszać, umieścić w naczyniu i piec w 170*C przez 15-20 minut. Pilnować, by nie przypalić czosnku.

2. W misce wymieszać olej, pomidory pokrojone w paski, upieczony czosnek, olej z zalewy z pomidorów, zioła, ocet winny, zioła, pokrojoną w kostkę cebulę, ewentualnie sól (ostrożnie, bo śledzie są zazwyczaj słone).

3. Śledzie pokroić w średnie kawałki, wymieszać z przygotowaną zaprawą. Marynować minimum 24 godziny, a najlepiej 2-3 dni. 

przepis od Ani