Śledzie po japońsku

Długo czekały te śledzie na realizację, ale się doczekały. Polecam.
Zdjęcia nie oddają faktycznego efektu, bo miałam złe oświetlenie.

Składniki

3 jajka
6 płatów śledziowych z wiaderka

2 białe cebule
1 puszka groszku konserwowego
3-4 łyżki majonezu domowego
1 łyżka musztardy stołowej lub miodowej
sól, pieprz biały,
koperek i słodka papryka do dekoracji

Zalewa do cebuli

1 litr wody
2 łyżeczki cukru
2-3 łyżki octu
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka soli

Wykonanie

Cebulę pokroić w ćwierć plasterki.
W garnku zagotować wodę wraz z pozostałymi składnikami zalewy, dodać cebulę i gotować na półmiękko /ok.5 min./. Odcedzić na sitku i odstawić do ostygnięcia. Do chłodnej cebuli dodać odsączony groszek, majonez, musztardę, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Sałatkę wyłożyć na półmisek. Ugotowane jajka przekroić na pół, każdą połówkę owinąć płatem śledzia, w razie potrzeby spiąć wykałaczką i ułożyć na sałatce. Czubek jajka posmarować delikatnie majonezem i posypać czerwoną papryką w proszku. Udekorować świeżym koperkiem, posypać jeszcze szczyptą czerwonej papryki.

Babka pomarańczowa z gotowanymi pomarańczami

Piekłam kiedyś babkę –  Babka cytrynowa z gotowanymi cytrynami , ale też babkę – Babka pomarańczowa na jogurcie – wilgotna.
Obie były pyszne, zatem może czas spróbować połączyć oba te przepisy i zrobić babkę z gotowaną pomarańczą? Spróbujmy.
Na marginesie – wyszła bardzo dobra, aromatyczna i wilgotna.

forma 10×27 cm

składniki powinny mieć temp. pokojową)

Składniki

1 większa pomarańcza
1 łyżka soku z cytryny
3 jajka rozm,“L”
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 łyżka gorącej wody
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier

1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
2-3 łyżki gorącej wody
1/2 łyżki soku z cytryny
ew. skórka otarta z pomarańczy – do dekoracji

Wykonanie

Pomarańczę umyć, sparzyć, zalać wodą i w całości gotować przez ok. 50-60 min. /do miękkości/. Ugotowane wyjąć, pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki i zmiksować na puree.

Jajka wbić do miski, dodać cukier i miksować na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i ciągle miksując dodać pierw puree z pomarańczy i sok z cytrynu, a potem olej i gorącą wodę. .
Na koniec zmniejszyć obroty miksera do minimum, dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i krótko wymieszać.

Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia..
Wstawić do piekarnika nagrzanego już do 180 st.C i piec ok. 50-60 min. /II półka od dołu, grzanie góra-dół bez termoobiegu do tzw. suchego patyczka/. Otworzyć piekarnik i po 5 minutach wyjąć ciasto. Po następnych 5 minutach odwrócić babkę z foremką na paterę i nakryć ściereczką zwilżoną w zimnej wodzie. Zostawić tak na ok.10 minut, babka pięknie sama wyjdzie.
Składniki na lukier utrzeć, polać ostudzoną babkę.

Sałatka śledziowa z pieczarkami, ogórkami i groszkiem

Śledzie bardzo lubię, szczególnie w okresie zimowym mam zawsze na nie ochtę i w tym okresie smakują najbardziej.
Proponuję zatem sałatkę śledziową z różnymi dodatkami…. po prostu pyszna.

Składniki: 

4 płaty śledzia w oleju /u mnie wiejskie;
3 jajka ugotowane na twardo
1 mały słoik marynowanych pieczarek
3-4 ogórki konserwowe
1 mała czerwona cebula
1 mała puszka groszku
1 duża łyżka majonezu
2 łyżki siekanego koperku
odrobina soli
świeżo mielony pieprz

Wykonanie

Śledzie pokroić na mniejsze kawałki.
Ugotowane jajka, cebulę, ogórki konserwowe pokroić w kostkę.
Groszek odsączyć z zalewy.
Wszystko połączyć, dodać pełną łyżkę majonezu, doprawić świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Dodać siekanego koperku i całość wymieszać.
Przed podaniem schłodzić.

Przepis od Ani.

Roladki z mięsa mielonego nadziane pieczarkami

Taka propozycja na roladki z mięsa mielonego… danie proste, szybkie, ale smaczne.

Składniki

500 g mielonego mięsa wieprzowego /u mnie łopatka/
1 czerstwa bułka /namoczona w mleku/ lub 3 łyżki bułki tartej
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
liść laurowy, ziele angielskie
mąka do obtoczenia roladek

2 szklanki bulionu lub wody
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego – można pominąć
1 łyżeczka musztardy /u mnie miodowa/ – można pominąć
po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej do zagęszczenia sosu

Farsz

250 g pieczarek
1 cebula
natka pietruszki

Wykonanie

Pierw przygotować farsz.
Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę, podsmażyć razem na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, po czym lekko ostudzić i przepuścić przez maszynkę – grube oczka, lekko posolić i popieprzyć, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
Zamiast mielenia przez maszynkę można też drobno posiekać całość, lub też podsmażać pieczarki i cebulę uprzednio starte na tarce /grube oczka/.

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać odciśniętą i rozdrobnioną bułkę, jajko oraz przyprawy. Wszystko razem dokładnie wyrobić.
Mięso podzielić teraz na porcje /u mnie 8/, zrobić kulki, a te następnie rozpłaszczyć na dłoni na placek.
Na każdy taki placek nakładać łyżką farsz /ok. 1 kopiatej łyżki na 1 porcję/, a następnie formować roladki, obtaczać je w mące i smażyć na rumiano ze wszystkich stron.

Obsmażone roladki przełożyć do rondla, podlać bulionem/wodą, dodać 1 liść laurowy i 3 kulki ziela angielskie, zagotować.
Następnie dodać sos sojowy i na małym ogniu dusić całość pod przykryciem przez około 30 minut. W międzyczasie raz obrócić roladki.
Teraz do powstałego sosu dodać koncentrat pomidorowy i musztardę, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką, na koniec zagęścić sos mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. W razie potrzeby można dodać szczyptę cukru /gdyby sos wydawał się zbyt kwaśny/.

 

Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

Danie smaczne, efektownie się prezentuje, ale najważniejsze – lekkie i dietetyczne.
Polecane dla dzieci i starszych, zdrowych i na diecie.

Składniki

2 filety z kurczaka ok. 500-600 g
1 puszka zielonego groszku
2 większe marchewki
1 szklanka bulionu drobiowego
pół szklanki słodkiej śmietanki 18%
1 łyżka mąki pszennej
przyprawa gyros, słodka papryka, czosnek granulowany
sól, pieprz

Wykonanie

Oczyszczone filety pokroić na mniejsze kawałki np. w kostkę, oprószyć lekko przyprawami i  odstawić na 1-2 godz. do lodówki /można na całą noc/.
Po tym czasie rozgrzać na patelni masło z olejem i krótko zrumienić kawałki kurczaka.
Teraz dodać pokrojoną w kostkę marchew, krótko razem przesmażyć, po czym podlać bulionem i dusić na małym gazie do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Następnie do mięsa dodać odsączony z zalewy groszek i całość gotować jeszcze przez kilka minut.
Na koniec wlać śmietankę wymieszaną z mąką, zagotować mieszając do zgęstnienia sosu.

Ciastka „smalcówki” z marmoladą

Jak karnawał to karnawał. Zawsze przyda się coś  słodkiego. Proponuję więc ciastka na smalcu z marmoladą.
Z jednej porcji wychodzi dość dużo ciastek, widać to na zdjęciach, 2 talerze ciasteczek.

Składniki

400 g mąki
200 g smalcu
400 ml śmietany kwaśnej 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo
marmolada twarda
cukier puder


Wykonanie

Z podanych składników zagnieść ciasto.
Rozwałkować, pokroić na małe kwadraty o boku ok. 4 cm. Na środek każdego kwadracika dać trochę marmolady, składać na pół po przekątnej, zakładając jeden rożek na drugi dociskając palcem i delikatnie zlepiając rogi .
Piec na złoty kolor ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Oprószyć cukrem pudrem.

Surówka z pora i selera

Szukałam pomysłu na surówkę do obiadu… jakoś nie miałam pomysłu, a w lodówce zalegał jedynie seler i por. Połączyłam więc je, dodałam jeszcze jabłko i wyszła fajna surówka. Polecam.

Składniki

1/2 większego selera
1 por
1 jabłko
kawałek marchewki /opcjonalnie dla efektu/
natka pietruszki
sok z cytryny
1 łyżka oleju
sól, pieprz, majonez lub śmietana lub jogurt

Wykonanie

Seler obrać, a następnie zetrzeć go na tarce o grubych oczkach.
Por oczyścić i pokroić  w drobne paseczki, dodać do miski z selerem.
Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny i dodać do warzyw.
Marchew również obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Dodać olej i wymieszać. Można już na tym poprzestać i nie dodawać majonezu, albo  dodać jeszcze majonez.

W osobnym naczyniu wymieszać majonez z jogurtem, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Wymieszać z warzywami. Po wierzchu posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

Karkówka zapiekana w sosie keczupowo-majonezowo-musztardowym

Ktoś powiedział kiedyś, że karkówka to królowa mięs. I zgadzam się z tym w 100%. Mięso dobrze smakuje, szybko stosunkowo się robi i można go wykorzystać na wiele sposobów.
Dziś serwuję karkówkę zapiekaną w piekarniku, obok pieką się ziemniaczki, surówka zrobiona, więc gospodyni może zająć się czym chce… obiad robi się prawie sam.
A na przepis natknęłam się w necie i od razu skojarzył mi się z zamieszczonym na blogu przepisie na mój  Schab ponoć po cygańsku.

Składniki

1 kg karkówki /zamiennie może być też schab/
2 duże cebule
2 mniejsze marchewki
kawałek pora
2 łyżki oleju
6-7 łyżek ketchupu
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy miodowej
1/2 łyżeczki soli i na czubek łyżeczki łyżeczki pieprzu
1 łyżka słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki ostrej
1 łyżka czosnku granulowanego,
1 łyżeczka curry
natka pietruszki lub koperek zielony

Wykonanie


Mięso pokroić w plastry.

Wymieszać ketchup, majonez, musztardę i olej z przyprawami. Przygotowaną marynatą posmarować plastry mięsa, ułożyć w naczyniu, przykryć i odstawić na noc do lodówki.

Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć cebulę pokrojoną w pół krążki,  na nią por i marchew pokrojone w plasterki i na koniec mięso.
Piec pod przykryciem w temperaturze 180 st.C ok. 80 min. po czym odkryć i piec jeszcze ok. 20 min. Piekarnik wyłączyć, naczynie ponownie przykryć i zostawić jeszcze, aby mięso doszło.

Sałatka porowa z pieczarkami, ogórkiem, jajkiem i kukurydzą

Przepisów na sałatki nigdy dość, także tych na bazie pora. No to jeszcze jedna propozycja, tym razem z pieczarkami… też smaczna.
 

Składniki

1 por /biała część/
200 g pieczarek
3 ogórki konserwowe
5 jaj
1 puszka kukurydzy
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki majonezu
sól, pieprz – do smaku

Wykonanie

Oczyszczony por przekroić wzdłuż na pół, a potem w cienkie paseczki, po czym sparzyć lub lekko posolić i wygnieść trochę ręką, by zmiękł /ja wolę posolony i wygnieciony/.

Pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki i obgotować w lekko osolonej wodzie.

Ogórki pokroić w kostkę i wyłożyć na sitko, by ewentualny nadmiar płynu odsączyć. Podobnie odsączyć na sicie kukurydzę.

Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać musztardę, majonez oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Przed podaniem schłodzić.

Szarlotka z dodatkiem mandarynki z polewą śmietanową

Miał być sernik, a ponieważ nie było sera, który mi odpowiada, jest szarlotka. Wykorzytałam do niej jabłka ze słoika własnej produkcji /0,9 l musu/, dodając jeszcze 1 kg szarej renety oraz 3 mandarynki.
 

Składniki /forma 24×36 cm/:

Ciasto kruche

500 g mąki pszennej tortowej
150 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
230 g zimnego masła
2 całe jajka + 1 żółtko
3 łyżki kwaśnej śmietany 18% (odmierzać z niewielką górką)

Jabłka

ok. 2 kg (u mnie słoik 0,9l musu jabłkowego i 1 kg szarej renety) – obrane jabłka pokroić w drobną kostkę, połączyć z musem, chwilę razem podgotować, ostudzić.
2-3 mandarynki

3-4 łyżki bułki tartej

Polewa śmietanowa

400 g śmietany kwaśnej 18%
1 całe jajko
3-4 łyżki cukru

Wykonanie

Wszystkie sypkie składniki ciasta dobrze wymieszać w malakserze, dodać zimne masło i posiekać dokładnie. Kiedy mąka z masłem utworzy drobną kruszonkę, dodać jajka, żółtko i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Ciasta nie wolno długo zagniatać, bo później będzie twarde. W cieście mogą być widoczne małe kawałeczki masła. Podzielić na dwie równe części.

Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć  na dno formy.
Na ciasto posypać równą warstwą bułkę tartą. Na bułkę wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta również rozwałkować i ułożyć na jabłka. W kilku miejscach zrobić nakłucia np. patyczkiem do szaszłyków. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ok. 45 minut /II poziom, grzanie góra-dół/.  
Kiedy ciasto się piecze należy przygotować polewę śmietanową. Wymieszać rózgą wszystkie składniki polewy, ale nie ubijać. Kiedy szarlotka lekko się zrumieni (po tych 45 minutach), należy wyjąć z piekarnika i delikatnie na wierzch wylać polewę śmietanową. Wstawić ciasto ponownie do piekarnika. Piec jeszcze ok. 15 minut aż masa śmietanowa zapiecze się. Upieczone ciasto wyjąć na kratkę do wystudzenia. 

inspiracja