Sernik „Ambasador”

Robiłam kiedyś „Ambasadora”… było to ciasto na zimno, bez pieczenia… chyba… Nie pamiętam, choć był czas, gdy często gościł w moim domu, kiedy dzieci były małe… przepis mam zresztą w zeszycie, muszę zrobić kiedyś powtórkę…
Ten sernik „Ambasador” jest jednak sernikiem pieczonym, łączy wiele smaków i prezentuje się… okazale!

forma u mnie 20×32 cm /z wyjmowanym dnem/

Ciasto

500 g mąki tortowej
200 g masła
5 żółtek ” klasa M”
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka gęstej śmietany 18 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ciemnego kakao

Ser

1 kg sera wiaderkowego /Trzebownisko, Piątnica u mnie Jasienica Rosielna/
1 szklanka cukru
1 cukier z wanilią
3 żółtka
7 białek /w tym 4 od ciasta/
2 budynie waniliowe bez cukru ( każdy po 40 g )
2 płaskie łyżki ciemnego kakao

Dodatkowo

100 g wiśni (lub innych owoców)
100 g czekolady deserowej
100 g rodzynek
100 g suszonych moreli
50 g pokrojonych orzechów


Wykonanie

Ciasto

Składniki ciasta zagnieść lub wyrobić robotem /przy użyciu końcówki do ubijania piany  utrzeć żółtka z cukrem pudrem, dodać miękkie masło  i łyżkę śmietany i utrzeć, po czym zmienić końcówkę na hak, dodać mąkę, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto/.
Ciasto podzielić podzielić na trzy części, gdzie jedna ma być największa, druga mniejsza, a trzecia najmniejsza..
Do tej najmniejszej dodać kakao i wyrobić.

Czekoladę pokroić na kawałki, rodzynki i morele wymoczyć chwilę we wrzątku i odcedzić, orzechy posiekać grubiej.

Ser

Białka ubić i odłożyć na bok.
Żółtka przełożyć do misy robota, dodać cukier i utrzeć. Dodać cały ser i budynie i utrzeć. Dodać ubite białka, krótko utrzeć /niskie obroty/. Na koniec dodać rodzynki, morele i orzechy – wymieszać.
Większą część sera wyjąć już z misy, zostawić malutką część, do której dodać kakao i wymieszać.

Ciasto jasne /największe/ rozłożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia / skubać kawałki i wykładać na dno, po czym lekko wyrównać/.
Na jasne ciasto rozłożyć wiśnie /bez pestek i  soku/, na to pokruszyć ciemne ciasto oraz rozsypać pokrojoną czekoladę.
Następnie na ciasto wylać ciemny ser i na to jasny ser. Na wierzch pokruszyć  ciasto jasne /najmniejszą część  ciasta/.

Sernik piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 st.C /grzanie góra-dół, II poziom/.
Po upieczeniu sernik studzić 1 godzinę przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Kroić, kiedy całkowicie ostygnie.

źródło

Pałki kurczaka z jabłkami i cebulą pieczone na ziemniakach

Lubię takie „leniwe” dania. Wystarczy chwila na przygotowanie, a potem do piekarnika i obiad robi się sam.

Składniki

5 pałek kurczaka
przyprawa do kurczaka „złocisty kurczak”
3-4 łyżki oleju
2-3 łyżki melasy z granatu

2 duże jabłka /twarde, żeby się nie rozpadały w pieczeniu/
1 duża cebula
1-2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta cynamonu
sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Pałki kurczaka umyć i dokładnie osuszyć /papierowym ręcznikiem/.
Olej wymieszać z przyprawą i melasą, a następnie obtoczyć nim /wysmarować/ pałki kurczaka. Ułożyć je w naczyniu i odstawić na kilka godzin, aby mięso się zamarynowało /u mnie na całą noc wstawiłam do lodówki/.

Ziemniaki obrać, pokroić na grubsze plasterki. Skropić olejem i oprószyć delikatnie przyprawą do ziemniaków.
Naczynie do zapiekania wysmarować olejem, wyłożyć ziemniaki.
Na wierzchu ziemniaków ułożyć zamarynowany pałki kurczaka, polać wytworzonym sosem z marynaty.

Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać do niej pokrojone w grube plastry jabłka i podsmażyć razem około minuty. Przyprawić odrobiną cynamonu, słodką papryką, majerankiem oraz pieprzem, delikatnie też posolić.  Gaz pod patelnią już wyłączyć, dodać miód i wymieszać. Zawartość patelni wyłożyć na pałki kurczaka.

Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st.C na półkę na samym dole, włączyć termoobieg i piec ok. 1 godz. po czym odkryć i piec jeszcze 15-20 min. aby się zrumieniły.

Piernik na maślance

Piernik super szybki i łatwy, super wilgotny, super pulchny, super… po prostu same superlatywy.

wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

foremka 11×35 cm lub nieco mniejsza

Składniki

2 szklanki maślanki
1 jajko
1/3 szklanki oleju rzepakowego
4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki  lub powideł śliwkowych
3/4 szklanki cukru
2 i 1/3 szklanki mąki tortowej
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

Polewa czekoladowa

50 ml śmietanki kremówki 30%
60 g czekolady deserowej

Wykonanie

Przypominam – wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.

Maślankę, jajko, olej, dżem, cukier oraz szczyptę soli przełożyć do miseczki i wymieszać trzepaczką. Następnie przesiać do miski mąkę, kakao, przyprawę do piernika, cynamon i sodę. Mieszać trzepaczką lub szpatułką tylko do połączenia (nie dłużej).
Ciasto wyłożyć do formy i piec w temp. 170ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.

Śmietankę razem z kawałkami czekolady roztopić w rondelku na niewielkim ogniu. Wylać na wierzch ciasta i równomiernie rozsmarować.
Wierzch dowolnie udekorować np.suszonymi śliwkami, orzechami lub suszoną żurawiną. Piernik możemy też przekroić i przełożyć kremem lub powidłem śliwkowym.

Makowiec w cieście francuskim

Makowiec dla bardzo zapracowanej gospodyni, gdy święta pukają już do drzwi, nawał roboty, a nie ma jeszcze upieczonego makowca… no to jest…

Składniki

1 opakowania ciasta francuskiego
1 puszka maku
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
garść posiekanych orzechów
kilka łyżek „pestkówki” lub zapach migdałowy

Wykonanie

Wyjąć masę z puszki, odlewając uprzednio ewentualny nadmiar płynu. Dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać.

Ciasto francuskie rozwinąć /wyjąć wcześniej z lodówki/ , wyłożyć masę i równomiernie rozsmarować na cieście zostawiając dookoła wolne brzegi /ok. 2 cm/. po czym zwinąć w rulon jak tradycyjny makowiec, [pomagając sobie papierem. Ułożyć teraz makowiec tak, by złączenie ciasta było na spodzie. Zabezpieczyć też końcówki makowca, by masa nie wyszła na zewnątrz.
Teraz makowiec posmarować po wierzchu białkiem i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 190 st.C przez 30-35 min. /II poziom, grzanie góra-dół/, Po upieczeniu można dodatkowo polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

Świąteczne ciastka francuskie ze śliwką, jabłkiem i żurawiną

Szybkie, a pyszne, takie – rzec by można,  na „ostatni dzwonek”.
Ciastka wpadły mi w oko w ostatniej chwili, tuż przed świętami, a wypatrzyłam je na blogu DOMOGRÓD. Miałam wszystkie składniki pod ręką, więc upiekłam i dobrze, bo to prawdziwy przysmak na święta Bożego Narodzenia.

Składniki na 24 ciastka

1 ciasto francuskie ok. 300 g
2 jabłka starte na tarce lub pokrojone w drobniejszą kostkę
garść żurawiny suszonej
kilka śliwek suszonych pokrojonych na mniejsze kawałeczki
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
1 łyżeczka cukru lub miodu (opcjonalnie, gdy nadzienie nieco mniej słodkie
przyprawy zmielone jak do szarlotki: szczypta cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków i ciut cukru waniliowego lub inny aromat

Wykonanie

Jabłka podsmażyć na umiarkowanym grzaniu, często mieszając, aż zmiękną – w razie potrzeby, można dodać ciut wody, by się nie przypalały. Po chwili dodać śliwki, żurawinę , przyprawy, masło, cukier w razie potrzeby. Mieszać i podsmażyć jeszcze chwilę, na koniec wyłączyć już grzanie. Dodać do masy trochę mąki ziemniaczanej, mniej nawet niż łyżeczka z brzuszkiem – jeśli masa jest gęsta można całkowicie pominąć mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i zestawić do wystudzenia.

Ciasto francuskie prostokątne podzielić – przeważnie na 4 pasy wzdłuż i 6 pasów w poprzek, ale to kwestia wymiarów ciasta. Na powstałe kwadraty rozłożyć porcyjki farszu, starając się przeciwległe rogi dobrze nakleić na siebie. Przy sklejaniu może pomóc odrobina roztrzepanego białka lub ciut mleka.

Piekarnik rozgrzać do temp. ok. 185 stopni C., środkowa półka, grzałka góra-dół. Piec ciastka rozłożone na papierze do pieczenia ok. 20 minut na rumiano.

Pasta z mięsa po/rosołowego z suszonymi pomidorami

Mięso po ugotowanym rosole wykorzystuję na różne sposoby, mi.in. do pierogów, krokietów czy na pasztet. Dziś proponuję przygotowaną z niego pyszną pastę kanapkową, czyli mówiąc po prostu – smarowidło do pieczywa. Dodatki do pasty można dowolnie komponować, dostosowując do swoich preferencji i smaków, zawsze wyjdzie smakowita.
Składniki podane są orientacyjnie, ale występuje tu naprawdę dowolność i proporcje nie muszą być zbyt przestrzegane, ma nam smakować końcowy efekt.

Składniki

ok.255-300 g mięsa z kurczaka z rosołu
warzywa z rosołu – 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera
4-5 suszonych pomidorów
4-5 łyżeczek oleju z suszonych pomidorów
3 łyżeczki prażonej cebuli
1/2 łyżeczka czosnku suszonego lub 2 ząbki czosnku świeżego
2 ogórki kiszone lub konserwowe /zamiennie oliwki/
2 łyżki serka kremowego
natka pietruszki
sól, pieprz

Wykonanie

Mięso z rosołu rozdrobnić palcami, ogórki, warzywa, pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki przełożyć do blendera lub malaksera i zmiksować na gładką masę – pastę.
Smarować kromki pieczywa i …zajadać ze smakiem.

Schab duszony z jabłkiem i porem

Lekkie danie, prawie dietetyczne, w lekkim sosie, który powstanie w trakcie duszenia.

Składniki

5 plastrów schabu /ok. 500 g/
1 nieduża cebula
kawałek białej części pora /ok. 10-15 cm/
1 duże jabłko /zalecane kwaśne/
sól i pieprz
ok. 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 płaska łyżeczka majeranku
1 płaska łyżeczka kminku mielonego
ok. 3/4 szklanki soku jabłkowego lub wody
1 łyżka masła + 1 łyżka oleju do smażenia
1 płaska łyżka mąki do zagęszczenia sosu

Wykonanie

Cebulę i por pokroić w kostkę/cienkie pól plasterki i zeszklić na rozgrzanym maśle z olejem. Dodać jabłko obrane i starte na grubych oczkach i razem chwilę dusić.
Następnie na wierzchu ułożyć plastry schabu oprószone solą i pieprzem, dodać majeranek, kminek i czosnek, podlać sokiem lub wodą i dusić pod przykryciem ok. 1 godz. do czasu, gdy schab będzie miękki. W połowie duszenia plastry schabu odwrócić, ewentualnie uzupełnić wodę.

Miękki schab wyjąć na talerz, powstały sos zmiksować, ewentualnie zagęścić mąką, mięso ponownie włożyć do sosu i krótko zagotować.

Pierogi kruche pieczone z pieczarkami

Pierogi w sam raz do czerwonego barszczu na Wigilię, gdyby komuś nie chciało się lepić uszek, albo gdyby mu się uszka znudziły /hihihi, a są tacy?/, albo tak po prostu taki miał kaprys.

Składniki

2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
10 dkg masła – stopione
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
spora szczypta kurkumy
1 białko – do smarowania przed pieczeniem

Farsz

300 g pieczarek
1 jajko
1 cebula
natka pietruszki
sól, pieprz, majeranek
1 łyżka masła


Wykonanie

Do miski dać wszystkie składniki ciasta, wymieszać je i zarobić ciasto. Włożyć je do lodówki na 30 min.W tym czasie przygotować farsz.
Oczyszczone pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę również zetrzeć lub drobno posiekać.
Podsmażyć cebulę z pieczarkami na maśle przez ok. 10-15 min. do całkowitego odparowania płynu, po czym ostudzić.Następnie dodać jajko i posiekaną natkę i wymieszać. Gdyby farsz okazał się za rzadki dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Schłodzone ciasto rozwałkować na lekko omączonym blacie na grubość 4-5 mm, wycinać spore kółka. Na środku każdego kółka kłaść łyżeczkę farszu, sklejać dokładnie brzegi.
Ułożyć na blasze, posmarować białkiem i piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez ok. 20-25 min. /aż się zezłocą/. Ostudzone można zamrażać, a przed podaniem podgrzać w piekarniku.

Pulpety w sosie chrzanowym

A tak dla odmiany smaku, dziś polecam pulpety w sosie chrzanowym, też pyszne, do tego wyraziste w smaku.

Składniki

0,5 kg mięsa wieprzowego np. szynki, łopatki
1 bułka namoczona w mleku/wodzie
1 cebula /jeśli jest część zielona to też… sporo/
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz, kminek mielony, majeranek

mąka do obtoczenia pulpetów

Sos

0,5 l bulionu /z gotowania pulpetów/
2-3 łyżki chrzanu /starty świeży lub ze słoiczka/
sól i pieprz do smaku
3-4 łyżki śmietany 18 %
1-2 łyżki mąki

Wykonanie

Mięso zmielić razem z cebulą i namoczoną bułką, dodać przeciśnięty czosnek, jajko oraz sól, pieprz i kminek. Wyrobić masę, formować pulpety,  obtoczyć w mące.
Zagotować wodę z kostką rosołową  /wody ok. 1 l/, na gotującą wrzucać pulpety, gotować ok. 30 min. Po ugotowaniu wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i odłożyć osobno na talerz.

Bulion pozostały po ugotowaniu  pulpetów wykorzystać do przygotowania sosu. W tym celu odlać ok. 0,5 l bulionu i zagotować ponownie.  Dodać mąkę rozrobioną ze śmietaną, uprzednio zahartowaną gorącym bulionem oraz sól i pieprz do smaku, a także chrzan..
Sos wymieszać i zagotować, dołożyć do sosu pulpety. i ponownie zagotować.

Pierogi z kapustą kiszoną, grzybami i kaszą gryczaną

W minionych latach przygotowywałam na Wigilię Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami. 
W tym roku wymyśliłam farsz nieco zmodyfikowany, a mianowicie dodałam jeszcze kaszę gryczaną. Bardzo lubię pierożki drożdżowe z kapustą i kaszą gryczaną, więc pomyślałam dlaczego nie dodać jej też do pierogów gotowanych. Mnnia smakują, są takie … inne, a dzięki kaszy także lepiej strawne.

Ciasto

ok. 0,5 kg mąki
1 szklanka płynu /u mnie 1/2 śmietany i 1/2 gorącej wody/
szczypta soli
1 łyżeczka masła

Farsz

40 dkg kapusty kiszonej
20 g suszonych grzybów
10 dkg białej kaszy gryczanej
1 cebula
sól, pieprz

Wykonanie

Najpierw przygotować farsz.
Grzyby zalać szklanką wrzącej wody i odstawić na 30 min.
Kapustę odcisnąć i bardzo drobno pokroić.
Do rondla wlać trochę oleju, rozgrzać go, wrzucić cebule i zeszklić ją.
Namoczone grzyby odsączyć z wody /wodę zachować/, drobno posiekać, dodać do cebuli, krótko razem przesmażyć. Dodać kapustę,  wodę z moczenia grzybów i tyle wody, aby  kapusta została przykryta. Zagotować, następnie zmniejszyć płomień do minimum i zostawić tak, aby kapusta tylko lekko „pyrkała”.  Gotować do czasu, aż cały płyn odparuje, a kapusta będzie miękka  /trwa to ok. 2-2,5-godz./. Na koniec dodać ugotowaną osobno kaszę, doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać. Farsz ostudzić.

Zagnieść ciasto, po chwili ucinać kawałki, wałkować, wycinać kółka małą szklanką i robić pierogi  Wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę,  po wypłynięciu gotować jeszcze 2-3 min.  Podawać z cebulką usmażoną na maśle /oleju/.
Pierogi można zamrażać. Ja zamrażam surowe.