Zupa z czerwonych warzyw

Proponowałam już Zupa – krem z białych warzyw oraz Zupa – krem z zielonych warzyw.
Dziś przyszedł czas na zupę bardziej kolorową, pasującą do niektórych barw jesieni, a mianowicie zupę z warzyw czerwonych. Zupa ta to bardziej uproszczone wersja Zupy a’la minestrone i taka nasza, polska, prosta.

Składniki /na 2-3 porcje/

Szarlotka na serku waniliowym

Szarlotki to moje ciasta nr 2 /nr 1 to serniki/. A skoro jesień w pełni, sady mienią się jabłuszkami pomiędzy zielenią, to szarlotka też musi królować.
Dziś proponuję jej nową wersję, bowiem ciasto zostało przygotowane z dodatkiem serka homogenizowanego. Pyszna jak zawsze jest to w przypadku szarlotek.
 

forma 24×36 cm

Składniki

500 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g zimnego masła lub 200 g masła i 50 g smalcu/
3/4 szklanki cukru
200 g serka waniliowego np. Danio
2 zimne jajka
szczypta soli

Nadzienie

2,5 kg jabłek lekko kwaśnych
6 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
30 g masła
2 łyżeczki cynamonu
wyciśnięty sok z 1 cytryny
2 łyżki kaszy manny lub 3 łyżki bułki tartej

Wykonanie

Formę o wymiarach 24 x 36 cm lub podobną wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę przesiać do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Dodać  kawałki zimnego masła i szybko wysiekać  nożem lub siekaczką jak do ciasta kruchego. Następnie dodać cukier, serek, jajka oraz sól. Zagnieść jednolite ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum  2 – 3 godziny.

Jabłka obrać i pokroić w niedużą kosteczkę. Wrzucić do rondelka razem z cukrem, cukrem waniliowym, masłem, cynamonem oraz sokiem z cytryny. Dusić, aż jabłka zaczną się lekko rozpadać. Na koniec do gorących jabłek dodać kaszę lub bułkę tartą.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować jeden kawałek ciasta na kształt formy, wyłożyć dno. Podpiec w temp. 175-180ºC przez ok. 18 minut. Wyłożyć następnie jabłka i przykryć drugim blatem rozwałkowanego ciasta.
Piec w temp. 170-180ºC przez ok. 40 – 50 minut. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

źródło

Roladki schabowe z boczkiem, papryką i ogórkiem kiszonym

Dawno u mnie nie było dania mięsnego w formie roladek, więc przyszedł czas na taki wariant. Robi się je szybko, a smakują wyśmienicie. Mogą być podane na obiad rodzinny czy po prostu niedzielny, co nie oznacza, że w ciągu tygodnia będą mniej smakowite.
Dodam, że ja przygotowałam je tym razem ze schabu, ale tak samo będą smakować z karkówki /a może nawet lepiej?/.

Składniki

500-600 g schabu w plastrach /6-7 plastrów/
2-3 łyżki musztardy
sól, pieprz
mąka do obtoczenia

garść suszonych grzybów /lub kilka pieczarek świeżych/
1,5 szklanki bulionu
ziele angielskie, liść laurowy
2-3 łyżki słodkiej śmietanki /procent obojętny/
1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
olej do smażenia

farsz

100 g boczku wędzonego
1 ogórek kiszony /jak małe to 2/
1 papryka czerwona
1 cebula
natka pietruszki


Wykonanie

Kotlety bardzo cienko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na chwilę.

W tym czasie przygotować farsz.
Boczek, paprykę, cebulę i ogórki kiszone pokroić w małą kostkę, natkę pietruszki posiekać. Wszystko wymieszać.

Teraz każdy plaster schabu posmarować łyżeczką musztardy, po czym nałożyć po 2 łyżki farszu /pozostały farsz będzie też wykorzystany/, zawinąć jak krokiety, obwiązać nitką lub spiąć wykałaczką.
Następnie każdą roladkę obtoczyć dokładnie w mące i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.

Podsmażone roladki ułożyć w rondlu, dodać pokruszone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie oraz pozostały farsz, zalać bulionem i dusić pod przykryciem na małym gazie do miękkości /ok. 50-60 min./.
Po tym czasie zagęścić sos, dodając mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody, połączoną ze śmietanką, całość chwilę pogotować, doprawiając na koniec do smaku solą i pieprzem.
Podawać z czym kto lubi. U mnie z tłuczonymi ziemniakami i mizerią.

Pasztet z kabaczka z kurkumą

Tym razem pasztet z kabaczka, do tego z dodatkiem m.in. kurkumy. Kabaczek jest podobny do cukinii, którą bardzo lubię, a więc kabaczek też, zresztą potrawy z kabaczka poznałam znacznie wcześniej niż „zaprzyjaźniłam się” z cukinią.

Składniki

1 kg kabaczka (waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek)
1 cebula /u mnie spora/
1-2 marchewki
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy lub oleju
3/4 szklanki bułki tartej
5 łyżek kaszy manny
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
3 jajka
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka oregano
pieprz do smaku

Wykonanie

Oczyszczonego kabaczka zetrzeć na średnie wiórka, dodać sól, wymieszać i odstawić na 30 minut, a następnie bardzo dokładnie odcisnąć sok.
Na tych samych oczkach zetrzeć marchewkę i cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do odciśniętego kabaczka.
Do startych warzyw dodać pozostałe składniki pasztetu, dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać , wierzch posmarować odrobiną oleju. Piec w 180 C około godziny i 15 minut.

Zrazy z mięsa mielonego w sosie warzywno-pieczarkowym

Dziś proponuję zrazy w sosie warzywno-pieczarkowym, smaczne, a do tego wzbogacone warzywami… samo zdrowie prawie…

Składniki

500 g mielonego mięsa wieprzowego /u mnie z szynki/
1 jajko
2 kopiate łyżki bułki tartej
2 kopiate łyżki prażonej cebuli
1 nieduża marchewka
1 mała cukinia
mąka /do obtoczenia zrazów/

1 cebula
8-10 pieczarek
1/2 czerwonej papryki
1 szklanka bulionu
pół szklanki słodkiej śmietanki 30% /ja dałam nawet 18%/
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra

olej do smażenia

Wykonanie

Marchew i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić w kostkę.

Do mięsa mielonego dodać jajko, bułkę tartą, prażoną cebulkę oraz przyprawy – do smaku. Wymieszać i dodać połowę startych warzyw /marchew i cukinia/. Całość dokładnie wymieszać.
Z masy mięsnej uformować zrazy /mnie wyszło 9 szt/ i obtoczyć je w mące, po czym obsmażyć je na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na rumiano.

Podsmażone zrazy przełożyć na talerz, a na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodać do niej pokrojone w plasterki pieczarki, wymieszać i smażyć do momentu, gdy pieczarki ładnie się zrumienią, po czym dodać do nich pozostałe starte warzywa i paprykę, wymieszać i smażyć razem przez chwilę.
Teraz całość zalać bulionem, zagotować, a następnie dodać podsmażone wcześniej roladki.
Zmniejszyć gaz i dusić całość pod przykryciem przez około 20 minut.

Do słodkiej śmietanki dodać łyżeczkę mąki oraz kilka łyżek gorącego bulionu z patelni, wymieszać i wlać na patelnię, wymieszać i zagotować /gotować ok. 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje/.
Na koniec posypać posiekaną pietruszką.

Podawać z ryżem, kaszą, makaronem, ziemniakami lub kluskami i ulubioną surówką.

źródło

 

Pierogi z mięsem /po/rosołowym z suszonymi pomidorami

Znowu do zagospodarowania pozostało mi mięso po ugotowanym rosole, ale że nie lubię się powtarzać w kuchni, tym razem zrobiłam pierogi z dodatkiem suszonych pomidorów, które uwielbiam. No i wyszły super smaczne pierożki, a jakże inne od tych już prezentowanych w różnych wersjach.

Ciasto

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki soli
2-3 łyżki natki pietruszki suszonej

Farsz

ok. 0,7 kg ugotowanego mięsa  /po ugotowanym rosole/
jarzyny z rosołu – marchew, pietruszka, seler
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 słoika pomidorów suszonych w oleju
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
3-4 łyżki świeżej natki pietruszki
sól, pieprz ziołowy, przyprawa „złocisty kurczak”

Wykonanie

Ciasto przygotować w sposób podany przy pierogach ruskich.
Mięso, jarzyny, cebulę i czosnek zmielić w maszynce lub drobniutko posiekać, pomidory suszone pokroić w drobniutką kostkę, dodać przyprawy i łyżkę oleju z suszonych pomidorów, wyrobić masę.
Konsystencja jest odpowiednia, ale gdyby było inaczej, można dodać troszkę bułki tartej lub kaszy manny.
Nakładać farsz na wycinane szklankę krążki, sklejać, można zrobić ozdobne brzegi, wrzucać na osolony wrzątek, gotować do czasu wypłynięcia.
Podawać gorące – ja serwuję je polane masłem, można dodatkowo posypać drobno posiekanymi suszonymi pomidorami..

Murzynek maślankowy z dżemem i polewą czekoladową

Ekspresowy wprost, wystarczy wszystkie składniki zamieszać i już! Dodatek maślanki i dżemu powoduje, że jest pulchny, a jednocześnie wilgotny. Wspaniały przerywnik między ciastami z owocami.

forma keksówka 11×35 cm

wszystkie składniki w temperaturze pokojowej

Składniki

350 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody – płaska
3 łyżki kakao
szczypta soli
200 g cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
1 szklanka maślanki
100 ml oleju rzepakowego
250 g ciemnego dżemu np. wiśniowego, porzeczkowego, truskawkowego itp

Polewa:

1 czekolada mleczna
1/2 czekolady gorzkiej
3 łyżki mleka

Wykonanie

Do jednej miski wsypać i wymieszać wszystkie składniki suche czyli mąkę, proszek, sodę, cukier i cukier waniliowy, kakao i sól.
Do drugiej miski wlać i wymieszać wszystkie składniki mokre czyli maślankę, jajka, olej i dżem .

Teraz Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać wszystko za pomocą trzepaczki rózgowej, łyżki lub szpatułki. Ciasto nie musi być gładkie, może mieć grudki, byle nie miało miejsc suchych np. punktów z mąką.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-175 st.C przez ok.45-50 min. /do suchego patyczka/ – II poziom grzanie góra-dół.

Czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Polewą oblać wystudzone już ciasto i odstawić do jej zastygnięcia.

 

Buraczki w glazurze

Zawsze to coś innego, niż tradycyjna ćwikła, czy też buraczki zasmażane, a ponieważ miałam akurat takie malutkie „okazy”, to zrobiłam je w glazurze. Do mięsa z udek pasowały idealnie.

Składniki

ok. 1 kg mniejszych buraków ćwikłowych
szczypta soli
szczypta pieprzu
4 łyżeczki płynnego miodu lub cukru trzcinowego
2 kopiate łyżki masła /świeże, nieklarowane/
kilka kropli soku z cytryny
natka pietruszki

Wykonanie

Buraki ugotować ze szczyptą soli w niewielkiej ilości wody /ok. 0,5 l/, odcedzić, ostudzić i obrać. Pokroić na mniejsze kawałki np. na ćwiartki,  gdy malutkie, lub ósemki, gdy większe.

Na patelni rozpuścić masło i miód, lekko podgrzać, aż zrobi się lekko brązowa glazura. Wtedy dodać buraki, skropić odrobiną soku z cytryny i smażyć jeszcze chwilę, tak ok. 4 minuty, aż buraki zaczną oblepiać się gęstniejącą glazurą. Na koniec dodać troszkę soli, pieprzu i posypać natką pietruszki.

Ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonką

Ciasto to piekłam już kilka razy /autorką jest niebieska-różyczka /ale dotąd nie znalazło się na moim blogu. A warto je upiec, bo jest pyszne, a w sezonie jesiennym, kiedy w gronie owoców zaczynają królować śliwki, jest wręcz obowiązkowe. Zatem nadrabiam zaległości i prezentuję przepis na to cudowne ciasto. I moja uwaga – lepiej jednak dać do bezy kisiel jasny np. cytrynowy – moim zdaniem lepszy efekt wizualny.

forma 25×40 cm /u mnie 24×36 z wyjmowanym dnem/

Składniki

Ciasto

3 szklanki mąki /u mnie tortowa/
2 cukry waniliowe
1/2 szklanki cukru
1 margaryna np. Kasia lub tortowa 250g
6 żółtek
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza

6 białek
szczypta soli
1/2 szklanki cukru /można dać 3/4 szklanki/
2 kisiele truskawkowe bez cukru /lub cytrynowe/

Dodatkowo

1 kg wypestkowanych śliwek

Kruszonka – zagnieść i rozdrobnić palcami

1 szklanki mąki
1/2 cukru waniliowego (8g)
3 czubate łyżki cukru
100 g masła
1 czubata łyżeczka cynamonu /pominęłam/


Wykonanie

Blaszkę wysmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 170 st,C.

Z wymienionych składników zagnieść ciasto, rozwałkować je, wyłożyć dno formy i nakłuć widelcem.
Ułożyć wypestkowane śliwki przecięciem do góry., jedna obok drugiej, a nawet troszkę dachówkowo, żeby więcej się zmieściło.
Do białek dodać, szczyptę soli, ubić, dodać stopniowo cukier i dokładnie ubić, na końcu dodać kisiele. Wyłożyć na śliwki.
Podpiec ciasto około 30 min. po czym temperaturę obniżyć na 150 st. ciasto delikatnie wyjąć i posypać kruszonką, wstawić dalej do piekarnika na ok. 20-30 min.. Czas pieczenia łączny 50-60 min. /II poziom grzanie góra-dół/.

Udka kurczaka bez kości smażone z pieczarkami

W sprzedaży jest już dostępne mięso z udek kurczaka bez kości i skóry. Lubię taką możliwość, gdyż bez większego wysiłku mam już gotowe mięso, z którego można wyczarować fajne i smaczne dania. A do dań z mięsa z udek nie trzeba chyba nikogo przekonywać, wszak to najsmaczniejsza część kurczaka… w mojej opinii.
Dziś prezentowany przepis to czysta moja improwizacja, ale wyszło pyszne mięsko, więc dzielę się nim.

Składniki

0,55 kg udek kurczaka bez kości i skóry
8 pieczarek – miałam piękne, białe, raczej większe były
1 duża cebula
2 łyżki octu śliwkowego
2 łyżki melasy z granatu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
sól , pieprz do smaku

Wykonanie

Udka umyć w zimnej wodzie , osuszyć papierowym ręcznikiem . Mięso pokroić na mniejsze,  ale niezbyt małe kawałki . Dodać do niego ocet śliwkowy, melasę z granatu, sos sojowy oraz granulowany czosnek i odstawić na całą noc do lodówki /gdy się śpieszymy to przynajmniej na 2 godziny/.

Na patelni podsmażyć na małej ilości oleju mięso z udek kurczaka, jak się zrumieni dodać pokrojone pieczarki i cebulę . Doprawić gałką muszkatołową i solą do smaku. 
Smażyć wszystko tak długo, aż będzie ładnie przypieczone i nie będzie wykazywało oznak surowizny /około 15 minut/ . Na koniec wyłączyć już gaz, doprawić pieprzem do smaku i podawać z dowolnymi dodatkami.
Ja podałam z ziemniakami i buraczkami w glazurze.