W planie był prosty obiad, a mianowicie udka pieczone w piekarniku razem z ziemniakami… ot, tak by zrobić obiad bez większego wysiłku, bo wystarczyło włożyć dodać przyprawy, włożyć wszystko do rękawa piekarniczego i upiec. Jednak plany sobie, a życie sobie. Jeden z członków rodziny zażyczył sobie…pulpety bądź zraziki. Jestem kobietą ugodową, ale dlaczego pulpety? na przekór może roladki? zawsze to coś odmiennego.
Składniki
0,5 kg mięsa mielonego
1 jajko
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
1 łyżka bułki tartej
ok 2 łyżki musztardy
mąka do obtoczenia roladek
olej lub smalec do smażenia
2 szklanki bulionu
liść laurowy, ziele angielskie
po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
sól, pieprz
Farsz
150 g boczku wędzonego
2 cebule
2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
2 łyżki posiekanej zieleniny
kawałek czerwonej papryki /dodałam od siebie/
Wykonanie
Przygotować farsz.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, gdy się wytopi dodać drobno pokrojone cebule i smażyć dalej, często mieszając.
Gdy cebula się zeszkli, zdjąć z palnika i dodać zieleninę oraz kukurydzę, wymieszać.
Do mięsa mielonego dodać jajko, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Dokładnie wymieszać.
Mięso podzielić na 6 części, każdą kolejno rozpłaszczyć na desce i posmarować delikatnie musztardą.
Na mięsie układać porcje farszu, zwijać go do środka i formować w dłoniach roladki. Gotowe dokładnie obtaczać w mące.
Następnie ponownie formować je w rękach lekko ściskając i nadając im kształt.
Roladki obsmażyć następnie na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor z każdej strony.
Obsmażone roladki ułożyć w rondlu, zalać bulionem, dodać dwie kulki ziela angielskiego oraz liść laurowy i zagotować.
Następnie dusić pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika, przez około 30 minut, co jakiś czas obracając roladki.
/Zostało mi troszkę farszu, więc dodałam go do sosu w trakcie gotowania/.
Po tym czasie sos zagęścić mąki (około 2 łyżki mąki mieszamy z 1/2 szklanki wody, wlewamy do sosu), zagotować i mieszać, aż zgęstnieje.
Powstały sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
źródło