Pasta z mięsa po/rosołowego z suszonymi pomidorami

Mięso po ugotowanym rosole wykorzystuję na różne sposoby, mi.in. do pierogów, krokietów czy na pasztet. Dziś proponuję przygotowaną z niego pyszną pastę kanapkową, czyli mówiąc po prostu – smarowidło do pieczywa. Dodatki do pasty można dowolnie komponować, dostosowując do swoich preferencji i smaków, zawsze wyjdzie smakowita.
Składniki podane są orientacyjnie, ale występuje tu naprawdę dowolność i proporcje nie muszą być zbyt przestrzegane, ma nam smakować końcowy efekt.

Składniki

ok.255-300 g mięsa z kurczaka z rosołu
warzywa z rosołu – 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera
4-5 suszonych pomidorów
4-5 łyżeczek oleju z suszonych pomidorów
3 łyżeczki prażonej cebuli
1/2 łyżeczka czosnku suszonego lub 2 ząbki czosnku świeżego
2 ogórki kiszone lub konserwowe /zamiennie oliwki/
2 łyżki serka kremowego
natka pietruszki
sól, pieprz

Wykonanie

Mięso z rosołu rozdrobnić palcami, ogórki, warzywa, pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki przełożyć do blendera lub malaksera i zmiksować na gładką masę – pastę.
Smarować kromki pieczywa i …zajadać ze smakiem.

Schab duszony z jabłkiem i porem

Lekkie danie, prawie dietetyczne, w lekkim sosie, który powstanie w trakcie duszenia.

Składniki

5 plastrów schabu /ok. 500 g/
1 nieduża cebula
kawałek białej części pora /ok. 10-15 cm/
1 duże jabłko /zalecane kwaśne/
sól i pieprz
ok. 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 płaska łyżeczka majeranku
1 płaska łyżeczka kminku mielonego
ok. 3/4 szklanki soku jabłkowego lub wody
1 łyżka masła + 1 łyżka oleju do smażenia
1 płaska łyżka mąki do zagęszczenia sosu

Wykonanie

Cebulę i por pokroić w kostkę/cienkie pól plasterki i zeszklić na rozgrzanym maśle z olejem. Dodać jabłko obrane i starte na grubych oczkach i razem chwilę dusić.
Następnie na wierzchu ułożyć plastry schabu oprószone solą i pieprzem, dodać majeranek, kminek i czosnek, podlać sokiem lub wodą i dusić pod przykryciem ok. 1 godz. do czasu, gdy schab będzie miękki. W połowie duszenia plastry schabu odwrócić, ewentualnie uzupełnić wodę.

Miękki schab wyjąć na talerz, powstały sos zmiksować, ewentualnie zagęścić mąką, mięso ponownie włożyć do sosu i krótko zagotować.

Pierogi kruche pieczone z pieczarkami

Pierogi w sam raz do czerwonego barszczu na Wigilię, gdyby komuś nie chciało się lepić uszek, albo gdyby mu się uszka znudziły /hihihi, a są tacy?/, albo tak po prostu taki miał kaprys.

Składniki

2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
10 dkg masła – stopione
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
spora szczypta kurkumy
1 białko – do smarowania przed pieczeniem

Farsz

300 g pieczarek
1 jajko
1 cebula
natka pietruszki
sól, pieprz, majeranek
1 łyżka masła


Wykonanie

Do miski dać wszystkie składniki ciasta, wymieszać je i zarobić ciasto. Włożyć je do lodówki na 30 min.W tym czasie przygotować farsz.
Oczyszczone pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę również zetrzeć lub drobno posiekać.
Podsmażyć cebulę z pieczarkami na maśle przez ok. 10-15 min. do całkowitego odparowania płynu, po czym ostudzić.Następnie dodać jajko i posiekaną natkę i wymieszać. Gdyby farsz okazał się za rzadki dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Schłodzone ciasto rozwałkować na lekko omączonym blacie na grubość 4-5 mm, wycinać spore kółka. Na środku każdego kółka kłaść łyżeczkę farszu, sklejać dokładnie brzegi.
Ułożyć na blasze, posmarować białkiem i piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez ok. 20-25 min. /aż się zezłocą/. Ostudzone można zamrażać, a przed podaniem podgrzać w piekarniku.

Pulpety w sosie chrzanowym

A tak dla odmiany smaku, dziś polecam pulpety w sosie chrzanowym, też pyszne, do tego wyraziste w smaku.

Składniki

0,5 kg mięsa wieprzowego np. szynki, łopatki
1 bułka namoczona w mleku/wodzie
1 cebula /jeśli jest część zielona to też… sporo/
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz, kminek mielony, majeranek

mąka do obtoczenia pulpetów

Sos

0,5 l bulionu /z gotowania pulpetów/
2-3 łyżki chrzanu /starty świeży lub ze słoiczka/
sól i pieprz do smaku
3-4 łyżki śmietany 18 %
1-2 łyżki mąki

Wykonanie

Mięso zmielić razem z cebulą i namoczoną bułką, dodać przeciśnięty czosnek, jajko oraz sól, pieprz i kminek. Wyrobić masę, formować pulpety,  obtoczyć w mące.
Zagotować wodę z kostką rosołową  /wody ok. 1 l/, na gotującą wrzucać pulpety, gotować ok. 30 min. Po ugotowaniu wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i odłożyć osobno na talerz.

Bulion pozostały po ugotowaniu  pulpetów wykorzystać do przygotowania sosu. W tym celu odlać ok. 0,5 l bulionu i zagotować ponownie.  Dodać mąkę rozrobioną ze śmietaną, uprzednio zahartowaną gorącym bulionem oraz sól i pieprz do smaku, a także chrzan..
Sos wymieszać i zagotować, dołożyć do sosu pulpety. i ponownie zagotować.

Pierogi z kapustą kiszoną, grzybami i kaszą gryczaną

W minionych latach przygotowywałam na Wigilię Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami. 
W tym roku wymyśliłam farsz nieco zmodyfikowany, a mianowicie dodałam jeszcze kaszę gryczaną. Bardzo lubię pierożki drożdżowe z kapustą i kaszą gryczaną, więc pomyślałam dlaczego nie dodać jej też do pierogów gotowanych. Mnnia smakują, są takie … inne, a dzięki kaszy także lepiej strawne.

Ciasto

ok. 0,5 kg mąki
1 szklanka płynu /u mnie 1/2 śmietany i 1/2 gorącej wody/
szczypta soli
1 łyżeczka masła

Farsz

40 dkg kapusty kiszonej
20 g suszonych grzybów
10 dkg białej kaszy gryczanej
1 cebula
sól, pieprz

Wykonanie

Najpierw przygotować farsz.
Grzyby zalać szklanką wrzącej wody i odstawić na 30 min.
Kapustę odcisnąć i bardzo drobno pokroić.
Do rondla wlać trochę oleju, rozgrzać go, wrzucić cebule i zeszklić ją.
Namoczone grzyby odsączyć z wody /wodę zachować/, drobno posiekać, dodać do cebuli, krótko razem przesmażyć. Dodać kapustę,  wodę z moczenia grzybów i tyle wody, aby  kapusta została przykryta. Zagotować, następnie zmniejszyć płomień do minimum i zostawić tak, aby kapusta tylko lekko „pyrkała”.  Gotować do czasu, aż cały płyn odparuje, a kapusta będzie miękka  /trwa to ok. 2-2,5-godz./. Na koniec dodać ugotowaną osobno kaszę, doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać. Farsz ostudzić.

Zagnieść ciasto, po chwili ucinać kawałki, wałkować, wycinać kółka małą szklanką i robić pierogi  Wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę,  po wypłynięciu gotować jeszcze 2-3 min.  Podawać z cebulką usmażoną na maśle /oleju/.
Pierogi można zamrażać. Ja zamrażam surowe.

Zupa serowa z groszkiem

Szybka do ugotowania, a jakże smaczna zupa. Oczywiście można ją zrobić także ze świeżym groszkiem zielonym, a nawet zamiennie wykorzystać różyczki brokuła. Zawsze będzie pyszna.
Polecam też :
Zupa serowa
Zupa serowa z pieczarkami

Składniki

2 l bulionu
300 g ziemniaków
1 cebula
1 marchew
1 pietruszka
2 ząbki czosnku
1-2 liście laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
2 serki topione /moje miały po 100 g każdy/
3 łyżki makaronu ryżowego /w kształcie ryżu/
1 puszka groszku konserwowego
2 łyżki oleju lub oliwy
2 łyżki koperku posiekanego lub natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Ziemniaki, pietruszkę  i marchew wyszorować, nie jest konieczne obieranie.
Ziemniaki pokroić w kostkę, zaś marchewkę i pietruszkę pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Cebulę pokroić w kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej lub oliwę /ja dodałam jeszcze łyżkę masła/..
Do garnka dać marchew, pietruszkę i cebulę. Smażyć do chwili, gdy cebula się zeszkli.
Dodać pokrojone ziemniaki i smażyć jeszcze chwilę.
Wlać bulion, dodać liść laurowy i ziele ang. i gotować około 20 minut, dodając pod koniec makaron ryżowy..
Dodać serek topiony i podgrzewać, aż całkowicie się rozpuści.
Spróbować i przyprawić roztartym czosnkiem, solą oraz pieprzem., dodać osączony groszek.
Na koniec dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki.

Kruche ciasto ze śliwkami i masą śmietanową

Za oknem jesień w pełni, ale wydaje się, że to jej ostatnie „podrygi” i wkrótce nawiedzi nas pani zima. Osobiście nie jestem zwolenniczką żadnej z nich, ale z dwojga złego wolę już zimę niż szarugę jesienną. By godnie pożegnać Panią Jesień proponuję ciasto z owocami charakterystycznymi dla tej pory, a mianowicie ze śliwkami.

forma tortownica średnicy 24 cm

Składniki

Kruche ciasto :

260 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła lub dobrej margaryny
60 g cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
2 żółtka
2 kopiate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%

Masa śmietanowa

4 duże jajka
80 g cukru
cukier waniliowy
100 g oleju roślinnego
400 g gęstej śmietany 18% /duży kubek/
140 g mąki ziemniaczanej
skórka starta z 1 cytryny

Dodatkowo:

15-20 śliwek
1 łyżka masła
2-3 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego

Wykonanie

Z podanych składników zrobić kruche ciasto /ja robię w robocie/, po czym podzielić je na 2 części – 2/3 i 1/3. Mniejszy kawałek owinąć folią i włożyć do zamrażalnika, zaś większym wylepić spód formy, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec przez 15 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 170-175 st.C. Przed nałożeniem śliwek posypać bułką tartą /2-3 łyżki/.

Umyte śliwki podzielić na połówki i wypestkować.
Na patelni rozpuścić masło z cukrem, dodać śliwki i mieszając delikatnie smażyć ok. 5 minut. Powinny zmięknąć, ale pozostać w całości.
Wyłożyć na sitko i odsączyć powstały sos.
Odsączone śliwki ułożyć na podpieczonym spodzie, przecięciem do góry.

Masa śmietanowa:
Całe jajka razem z cukrami ubić na bardzo puszystą masę.
Następnie, nie przerywając miksowania dodawać po łyżce śmietanę, a gdy ta się połączy z jajkami, wlewać cienką strużką olej.
Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować do połączenia. Dodać stratą skórkę z cytryny i wymieszać  wszystko łopatką.

Masę /jest bardzo płynna/ wlać do formy z podpieczonym spodem i śliwkami.
Formę ponownie wstawić do piekarnika  i zapiec przez ok.20 minut, a gdy góra masy się już lekko zetnie, ostrożnie wyłożyć na nią starte na grubej tarce ciasto z zamrażarki.
Temperaturę piekarnika obniżyć do 150 st.C i ciasto piec dalej przez ok. 40-45 min. Po zakończeniu pieczenia przetrzymać jeszcze ciasto przez 3 min. w zamkniętym piekarniku, a potem jeszcze 30 min. przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Kroić gdy całkiem ostygnie, najlepiej na drugi dzień.

 

Pasztet oszczędnej kuchareczki

Coby nic się nie zmarnowało, w tym przypadku mięso po ugotowanym rosole i warzywa, a do tego pasztet jako taki też bardzo lubię, więc skorzystałam z przepisu, którego autorką jest anna-gu. W przepisie niczego nie zmieniłam, nawet nazwę pasztetu zachowałam, bo jest super, tak samo jak i pasztet..
Moje zmiany i uwagi zamieściłam na samym końcu.

Składniki

2 kg resztek mięsa z rosołu wymieszane z włoszczyzną pozostałą z gotowania rosołu (zgromadzone w zamrażarce)
50 dag wątróbki drobiowej
70 dag surowego boczku, podgardla lub słoniny
3 duże cebule
2 łyżki smalcu
2 duże bułki
4 duże jajka lub 5 małych
przyprawy: 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, sól, 6 ziaren pieprzu, pół łyżeczki majeranku, pieprz mielony, gałka muszkatołowa w całości, 2 łyżeczki cukru.
Można oczywiście doprawić według własnych upodobań smakowych.

Wykonanie

Boczek ugotować do miękkości z przyprawami (ziele anielskie, liście laurowe, pieprz). Gotować na małym ogniu – wywar powinien leciutko bulgotać. Ostudzić w wywarze, wyjąć, wywar zachować.

Cebulę pokroić, zeszklić na smalcu, dodać opłukaną wątróbkę i dusić ok. 10 minut. Doprawić majerankiem.

Zmielić 2 razy: rozmrożone mięso oraz włoszczyznę z rosołu, wątróbkę z cebulą, ugotowany boczek (bez skóry), namoczone w wodzie i odciśnięte bułki.
(Jeśli będziemy używać wątróbki wieprzowej, należy ją sparzyć przed zmieleniem).

Oddzielić żółtka od białek i dodać do masy mięsnej. Ubić pianę z białek i usztywnić ją łyżką cukru.

Wyrobić dobrze masę mięsną, dolewając wywar (ok. 3 szklanek) pozostały z gotowania boczku, doprawiając solą, pieprzem, odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.
Przed dodaniem piany masa powinna mieć konsystencję ciasta ucieranego. Dołożyć pianę i delikatnie wymieszać.

Nakładać do foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub natłuszczoną folią aluminiową – albo do foremek jednorazowych.
Wierzchy pasztetów wygładzić ręką zwilżoną wodą. Narysować kratkę widelcem.
Piec do lekkiego zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godz. Ostudzić. Najlepszy jest na drugi dzień po upieczeniu.

Od autorki przepisu anny-gu:
Dzięki pianie z białek pasztet ma lekką konsystencję, dobrze się kroi i łatwo nim smarować pieczywo.
Dodatek cukru może dziwić. Tak robił mój tato, którego stryj był kucharzem dworskim jeszcze w XIX wieku. Cukier podnosi walory smakowe wielu potraw, w tym pasztetu.

Moje zmiany
– nie przestrzegałam z aptekarską wagą proporcji wszystkich składników
– wszystko zmieliłam 1 raz używając sitka o najmniejszych otworach /do maku/
– dałam boczek surowy wędzony, więc zmieliłam go razem z innymi składnikami bez gotowania
– jarzyn po rosole miałam sporo i po rozmrożeniu dawały sporo „wilgoci”, zatem już nie dodawałam żadnego płynu
– dałam całe jaja /czyste lenistwo/
– nie miałam bułek, więc dałam zamiennie bułkę tartą, licząc 3 kopiate łyżki zamiast każdej 1 bułki
– piekłam 1 godz. w temp. 180 st. grzanie góra-dół II poziom

Babka marmurkowa z wiśniami

Babka była planowana do upieczenia w czasie, kiedy były świeże owoce wiśni. Niestety, jak to często bywa z planami – plan sobie, a życie sobie… Teraz „babka” musiała zadowolić się wiśniami z kompotu, choć też dobrze smakuje.

keksówka 11×35 cm

Składniki

5 jajek
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
200 g masła, rozpuszczonego
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ciemnego kakao
1 szklanka wiśni ( mogą być z kompotu lub mrożone )

Wykonanie

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do ubitych białek dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodać żółtka i cukier waniliowy i dalej ubijać. Następnie dodać rozpuszczone i ostudzone masło, ubić.
Zmniejszyć obroty miksera do minimum, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.

Formę na babkę wysmarowałam masłem i wysypać bułką tartą, wylać do niej większą część ciasta. Do pozostałego ciasta dodać kakao, wymieszać.

Na jasne ciasto w foremce rozłożyć część wiśni /ok.połowy/, na to rozłożyć ciemne ciasto, na wierzch pozostałe wiśnie.

Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 175-180 st.C, grzanie góra-dół. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a kiedy już ostygnie wyjąć ją z formy.

Polędwiczki z piersi kurczaka w sosie z gorgonzolą i szpinakiem

Pyszne polędwiczki z kurczaka wyszły, a jeszcze ten szpinak… wspomnienie lata wprost…
Danie można też przygotować z mięsa z udek kurczaka. 

Składniki

800 g polędwiczek z kurczaka /fileciki/
150 g gorgonzoli
200 ml śmietanki 30%
3-4 garści szpinaku
2 ząbki czosnku
sól i pieprz, płatki chilli
olej i łyżka masła

Wykonanie

Mięso posolić i posypać pieprzem.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła. Obsmażyć mięso z obu stron. Następnie do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę przesmażyć, mieszając, by mięso pokryło się jego smakiem. Dodać śmietankę, odrobinę płatków chilli, przykryć i dusić na małym ogniu ok 15 minut. Po tym czasie odkryć, dodać gorgonzolę i szpinak, jeszcze chwilę dusić, żeby sos się odrobinę zagęścił. Na końcu ewentualnie doprawić do smaku solą lub pieprzem.i podawać.

inspiracja – Swojskie jedzonko