Żeberka gotowane w sosie własnym

Ktoś nie lubi żeberek? chyba nie ma nikogo takiego, choć z pewnością są jedni, którzy wprost za nimi przepadają i drudzy, którzy tylko je lubią. Ja należę do tej drugiej grupy… lubię je zjeść od czasu do czasu.

Składniki

1-1,5 kg żeberek
1 łyżeczka kminku
3 ziarenka ziele angielskie
2 liście laurowe
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki cebuli prażonej
sól i pieprz
olej do smażenia żeberek
1 kopiata łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki /najlepiej 1 pszennej i 1 ziemniaczanej/

Wykonanie

Żeberka podzielić na kawałki. Każdy kawałek obsypać solą i pieprzem
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim żeberka do zrumienienia
W garnku zagotować ok 1,5-2 l wody z zielem angielskim i liściem laurowym.
Do gotującej się wody przełożyć rumiane żeberka, dodać kminek i gotować pod przykryciem do miękkości żeberek ( ok 2 godzin)
W między czasie doprawić prażoną cebulą, słodką papryką, pieprzem i ewentualnie solą, a na koniec majerankiem i koncentratem pomidorowym
Gdy mięso jest już miękkie sos zagęścić niewielką ilością zimnej wody rozmieszanej z mąką. Całość wymieszać i zagotować.
Żeberka podawać z tłuczonymi ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty /wg mnie najlepiej/.

Rogaliki drożdżowe na oleju

Tak dla odmiany polecam tym razem drożdżowe rogaliki… na oleju, które wypatrzyłam w Idealnych ciastach. Oczywiście olej rzepakowy, bo taki głownie używam. A rogaliki? no cóż, pyszne… pulchniutkie, smaczniutkie i długo świeżutkie /to właśnie zasługa oleju/.

Składniki (na 32 rogaliki)

Rozczyn

25 g świeżych drożdży
13 g (1 łyżka) cukru
10 g (1 łyżka) mąki pszennej
125 ml (1/2 szklanki) ciepłego mleka

Ciasto

510 g (3 szklanki) mąki pszennej
53 g (4 łyżki) cukru
13 g (1 łyżka) cukru waniliowego
125 ml (1/2 szklanki) oleju rzepakowego
2 jajka wielkości “L”
27 g (2 łyżki) kwaśnej śmietany 18%

Dodatkowo

ok. 160 g marmolady (u mnie powidło z dodatkiem róży)
jajko do posmarowania rogalików przed pieczeniem

Wykonanie

Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i łyżeczką rozetrzeć drożdże aż zrobią się płynne. Następnie dodać mąkę pszenną i ciepłe (nie gorące) mleko, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min, żeby rozczyn zaczął pracować.

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier (zwykły i waniliowy), olej rzepakowy, jajka, śmietanę 18%, wyrośnięty rozczyn i wyrobić (ręką lub mikserem z hakiem) gładkie, jednolite ciasto (wyrabiać ok. 10 min). Wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem rzepakowym miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 min (ciasto powinno zwiększyć swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i chwilę wyrobić. Następnie podzielić ciasto na 4 równe kawałki, każdy kawałek ciasta wałkować na okrągły placek o grubości ok. 5 mm, a następnie przy pomocy radełka dzielić na 8 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta nałożyć porcję nadzienia i zwinąć rogale od podstawy w kierunku wierzchołka.
Uformowane rogale układać w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Blachę z uformowanymi rogalami przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min.
Wyrośnięte rogale posmarować rozkłóconym jajkiem.
Blachę z rogalikami wstawić do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni (grzanie góra i dół) i piec 18 min.

Upieczone rogaliki studzić na kratce.

Sałatka z tartych buraczków wg Smakosi

Jak nazwa wskazuje, przepis podpatrzyłam u Smakosi.
Buraki bardzo lubię w każdej postaci, a w porze jesienno-zimowej jeszcze jedna możliwość przygotowania ich w postaci sałatki do obiadu będzie jak znalazł. Do tego, co ważne, tą sałatkę można zrobić z gotowych wiórek buraka ze słoika, dostępnych w sklepach /np. w „owadzie”, które wykorzystuję też często do przygotowania barszczu czerwonego/.

Składniki

 
Wykonanie

Proste i pyszne ciasto z jabłkami i bananami

Ciasto naprawdę proste i szybkie do wykonanie, takie w sam raz do kawy lub herbaty.

tortownica śr. 21-22 cm

Składniki

1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3/4 kostki margaryny
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 jabłka
2 banany
rodzynki/żurawina

Wykonanie

Margarynę roztopić i ostudzić..
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą, po czym dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie wlać przestudzoną margarynę, wymieszać na niskich obrotach.

Jabłka obrać, pokroić w plasterki, podobnie pokroić banany.

Do tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać połowę ciasta, ułożyć owoce, posypać je rodzynkami, wylać pozostałą część ciasta.

Piec około 40 min w temperaturze 175-180 st.C /II poziom, grzanie góra-dół/.

Zupa z czerwonych warzyw

Proponowałam już Zupa – krem z białych warzyw oraz Zupa – krem z zielonych warzyw.
Dziś przyszedł czas na zupę bardziej kolorową, pasującą do niektórych barw jesieni, a mianowicie zupę z warzyw czerwonych. Zupa ta to bardziej uproszczone wersja Zupy a’la minestrone i taka nasza, polska, prosta.

Składniki /na 2-3 porcje/

Szarlotka na serku waniliowym

Szarlotki to moje ciasta nr 2 /nr 1 to serniki/. A skoro jesień w pełni, sady mienią się jabłuszkami pomiędzy zielenią, to szarlotka też musi królować.
Dziś proponuję jej nową wersję, bowiem ciasto zostało przygotowane z dodatkiem serka homogenizowanego. Pyszna jak zawsze jest to w przypadku szarlotek.
 

forma 24×36 cm

Składniki

500 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g zimnego masła lub 200 g masła i 50 g smalcu/
3/4 szklanki cukru
200 g serka waniliowego np. Danio
2 zimne jajka
szczypta soli

Nadzienie

2,5 kg jabłek lekko kwaśnych
6 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
30 g masła
2 łyżeczki cynamonu
wyciśnięty sok z 1 cytryny
2 łyżki kaszy manny lub 3 łyżki bułki tartej

Wykonanie

Formę o wymiarach 24 x 36 cm lub podobną wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę przesiać do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Dodać  kawałki zimnego masła i szybko wysiekać  nożem lub siekaczką jak do ciasta kruchego. Następnie dodać cukier, serek, jajka oraz sól. Zagnieść jednolite ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum  2 – 3 godziny.

Jabłka obrać i pokroić w niedużą kosteczkę. Wrzucić do rondelka razem z cukrem, cukrem waniliowym, masłem, cynamonem oraz sokiem z cytryny. Dusić, aż jabłka zaczną się lekko rozpadać. Na koniec do gorących jabłek dodać kaszę lub bułkę tartą.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować jeden kawałek ciasta na kształt formy, wyłożyć dno. Podpiec w temp. 175-180ºC przez ok. 18 minut. Wyłożyć następnie jabłka i przykryć drugim blatem rozwałkowanego ciasta.
Piec w temp. 170-180ºC przez ok. 40 – 50 minut. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

źródło

Roladki schabowe z boczkiem, papryką i ogórkiem kiszonym

Dawno u mnie nie było dania mięsnego w formie roladek, więc przyszedł czas na taki wariant. Robi się je szybko, a smakują wyśmienicie. Mogą być podane na obiad rodzinny czy po prostu niedzielny, co nie oznacza, że w ciągu tygodnia będą mniej smakowite.
Dodam, że ja przygotowałam je tym razem ze schabu, ale tak samo będą smakować z karkówki /a może nawet lepiej?/.

Składniki

500-600 g schabu w plastrach /6-7 plastrów/
2-3 łyżki musztardy
sól, pieprz
mąka do obtoczenia

garść suszonych grzybów /lub kilka pieczarek świeżych/
1,5 szklanki bulionu
ziele angielskie, liść laurowy
2-3 łyżki słodkiej śmietanki /procent obojętny/
1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
olej do smażenia

farsz

100 g boczku wędzonego
1 ogórek kiszony /jak małe to 2/
1 papryka czerwona
1 cebula
natka pietruszki


Wykonanie

Kotlety bardzo cienko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na chwilę.

W tym czasie przygotować farsz.
Boczek, paprykę, cebulę i ogórki kiszone pokroić w małą kostkę, natkę pietruszki posiekać. Wszystko wymieszać.

Teraz każdy plaster schabu posmarować łyżeczką musztardy, po czym nałożyć po 2 łyżki farszu /pozostały farsz będzie też wykorzystany/, zawinąć jak krokiety, obwiązać nitką lub spiąć wykałaczką.
Następnie każdą roladkę obtoczyć dokładnie w mące i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.

Podsmażone roladki ułożyć w rondlu, dodać pokruszone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie oraz pozostały farsz, zalać bulionem i dusić pod przykryciem na małym gazie do miękkości /ok. 50-60 min./.
Po tym czasie zagęścić sos, dodając mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody, połączoną ze śmietanką, całość chwilę pogotować, doprawiając na koniec do smaku solą i pieprzem.
Podawać z czym kto lubi. U mnie z tłuczonymi ziemniakami i mizerią.

Pasztet z kabaczka z kurkumą

Tym razem pasztet z kabaczka, do tego z dodatkiem m.in. kurkumy. Kabaczek jest podobny do cukinii, którą bardzo lubię, a więc kabaczek też, zresztą potrawy z kabaczka poznałam znacznie wcześniej niż „zaprzyjaźniłam się” z cukinią.

Składniki

1 kg kabaczka (waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek)
1 cebula /u mnie spora/
1-2 marchewki
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy lub oleju
3/4 szklanki bułki tartej
5 łyżek kaszy manny
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
3 jajka
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka oregano
pieprz do smaku

Wykonanie

Oczyszczonego kabaczka zetrzeć na średnie wiórka, dodać sól, wymieszać i odstawić na 30 minut, a następnie bardzo dokładnie odcisnąć sok.
Na tych samych oczkach zetrzeć marchewkę i cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do odciśniętego kabaczka.
Do startych warzyw dodać pozostałe składniki pasztetu, dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać , wierzch posmarować odrobiną oleju. Piec w 180 C około godziny i 15 minut.

Zrazy z mięsa mielonego w sosie warzywno-pieczarkowym

Dziś proponuję zrazy w sosie warzywno-pieczarkowym, smaczne, a do tego wzbogacone warzywami… samo zdrowie prawie…

Składniki

500 g mielonego mięsa wieprzowego /u mnie z szynki/
1 jajko
2 kopiate łyżki bułki tartej
2 kopiate łyżki prażonej cebuli
1 nieduża marchewka
1 mała cukinia
mąka /do obtoczenia zrazów/

1 cebula
8-10 pieczarek
1/2 czerwonej papryki
1 szklanka bulionu
pół szklanki słodkiej śmietanki 30% /ja dałam nawet 18%/
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra

olej do smażenia

Wykonanie

Marchew i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić w kostkę.

Do mięsa mielonego dodać jajko, bułkę tartą, prażoną cebulkę oraz przyprawy – do smaku. Wymieszać i dodać połowę startych warzyw /marchew i cukinia/. Całość dokładnie wymieszać.
Z masy mięsnej uformować zrazy /mnie wyszło 9 szt/ i obtoczyć je w mące, po czym obsmażyć je na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na rumiano.

Podsmażone zrazy przełożyć na talerz, a na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodać do niej pokrojone w plasterki pieczarki, wymieszać i smażyć do momentu, gdy pieczarki ładnie się zrumienią, po czym dodać do nich pozostałe starte warzywa i paprykę, wymieszać i smażyć razem przez chwilę.
Teraz całość zalać bulionem, zagotować, a następnie dodać podsmażone wcześniej roladki.
Zmniejszyć gaz i dusić całość pod przykryciem przez około 20 minut.

Do słodkiej śmietanki dodać łyżeczkę mąki oraz kilka łyżek gorącego bulionu z patelni, wymieszać i wlać na patelnię, wymieszać i zagotować /gotować ok. 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje/.
Na koniec posypać posiekaną pietruszką.

Podawać z ryżem, kaszą, makaronem, ziemniakami lub kluskami i ulubioną surówką.

źródło