Pasta z mięsa po/rosołowego z jajkami

Postanowiłam wprowadzić nieco urozmaicenia w moich propozycjach śniadaniowych. Jako, że ostatnio wędlina za bardzo mi nie smakuje, wprowadzę w okresie jesienno-zimowym trochę różnych past i smarowideł do pieczywa. Dziś proponuję pastę z wykorzystaniem mięsa po ugotowanym rosole.
Polecam też też moje pasty, które są już na blogu, w tym szczególnie Pasta z mięsa po/rosołowego z suszonymi pomidorami.
 

Składniki

ok.250 g mięsa z kurczaka z rosołu
warzywa z rosołu – 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera /nie są konieczne/
2 jajka ugotowane na twardo
2 ogórki kiszone
1-2 łyżki majonezu
1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
szczypta papryki ostrej
sól, pieprz
szczypiorek, natka pietruszki – drobno posiekane

Wykonanie

Mięso z rosołu rozdrobnić palcami, ogórki, warzywa i jajka pokroić na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki /z wyjątkiem zieleniny/ przełożyć do blendera lub malaksera i zmiksować na gładką masę – pastę. Na koniec dodać posiekany szczypiorek czy natkę i wymieszać.

Ciasto czekoladowe z konfiturą z czarnej porzeczki

Prawdziwie czekoladowe, czarny murzynek Bambo wprost…. to taki przerywnik po całej serii ciast z owocami sezonowymi. Warto spróbować.

foremka 10×27 cm

Składniki

125 g masła
90 g gorzkiej czekolady
240 g konfitury z czarnej porzeczki /zamiennie wiśniowa/wiśniowej
90 g cukru
szczypta soli
2 duże jaja w temperaturze pokojowej
150 g mąki pszennej
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie

Masło rozpuścić na małym ogniu, dodać połamaną czekoladę. Mieszać wszystko do połączenia w płynną masę czekoladową.
Masę odstawić do schłodzenia, następnie dodać konfiturę i cukier, wymieszać.
Dodać jajka i pół szklanki mąki z proszkiem do pieczenia, przy użyciu trzepaczki rózgowej połączyć składniki. Dosypać resztę mąki, sól, ponownie wymieszać rózgą składniki.

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, masę przelać do foremki i wyrównać powierzchnię.

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 60 minut. Gotowe odstawić na kratkę do schłodzenia.

źródło

Pomidory pod jogurtową pierzynką

Lubię nowości, lubię różne przystawki i zakąski, lubię mieć pod ręką przepisy na ich przygotowanie, bo nigdy nie wiadomo, co akurat może się przydać. Kiedy więc spotkałam u Kulinarnej Maniusi przepis na takową nowość, musiałam przecież wypróbować i wpisać ku pamięci tutaj. A może jeszcze komuś się przyda?
 

Składniki

4-5 pomidorów
300 g jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
łyżeczka soku z cytryny
80 g tartego sera grana padano
1 cebula
duża garść szczypiorku

Wykonanie

Pomidory pokroić w plasterki i ułożyć „dachówkowo” na półmisku. 

Jogurt wymieszać w miseczce z majonezem, przeciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 
Tym sosem polać pomidory., posypać tartym serem, pokrojoną drobno cebulą i szczypiorkiem. 

Kotlety po czesku Jaśka Kuronia

Jan Kuroń to syn uwielbianego przeze mnie, ale też przez wielu innych, Macieja Kuronia. Z Panem Maciejem, który niestety zmarł 25 grudnia 2008r. łączyła mnie bliska „znajomość” wirtualna. Założył bowiem stronę internetową, coś w rodzaju bloga, gdzie dzielił się przepisami, udzielał porad, inicjował dyskusje na różne tematy kulinarne i skupiał tam wielu swoich fanów, a jednym z nich byłam też ja. Często ogłaszał tam też konkursy na opowiadania czy relacje o tematyce kulinarnej z różnych okazji, np. jak wyglądają/wyglądały święta w różnych regionach czy przeżyte za granicą. Muszę się pochwalić, że byłam tam czynną uczestniczką różnych akcji, a nawet zdobywałam nagrody. Nagrodami były cenne książki kucharskie autorstwa Pana Macieja z Jego dedykacją. Ja zdobyłam aż trzy razy  nagrodę za jakieś swoje opisy.
Dwa razy otrzymałam książkę Kuchnia polska /książki podarowałam swoim Synowym/, a raz Kuchnia Rzeczypospolitej wielu narodów /tą podarowałam Córce/.
Czy w tej sytuacji mogłam nie skorzystać z przepisu na te kotlety, skoro autorem jest syn Pana Macieja?
A kotlety wyszły bardzo smaczne i jednak inne od tych tradycyjnych.
 

Składniki

2 piersi z kurczaka
2 ziemniaki
1 jajko
1 łyżka musztardy
75 ml mleka
2 łyżki mąki
sól, pieprz
olej do smażenia

Wykonanie

Piersi z kurczaka rozbić na płasko, doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, dodać do nich mleko, mąkę, musztardę, jajko, sól i pieprz. Wymieszać.

Mięso panierować w ziemniaczanym cieście i smażyć na złoto z obu stron.

 żródło przepisu – Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje)

Kotleciki drobiowe siekane z pieczarkami i tartymi ziemniakami

Aż tak bardzo nie przepadam za gotowaniem, ale robię to bo… nie chcę lecz muszę jakby rzekł klasyk.
Jednak skoro muszę gotować, to chyba nie muszę już powtarzać w kółko tych samych, tradycyjnych dań? No to wyszukuję coraz to nowe kombinacje, aby nie nudziło się w kuchni kucharce, ale treż potem konsumentom.
Kotleciki siekane robiłam wiele razy, także z dodatkiem pieczarek, ale żeby jeszcze dodawać do nich tarte ziemniaki? może być ciekawie, warto spróbować.

Składniki

400 g polędwiczek z kurczaka
150 g pieczarek
150 g ziemniaków /2 większe/
1/2 średniej białej cebuli
1-2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
1 łyżka majonezu
1-2 łyżki bułki tartej
1-2 garście tartego sera cheddar
mielona papryka słodka i ostra
szczypta kurkumy
sól, pieprz

olej do smażenia

Wykonanie

Polędwiczki z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Podobnie pokroić pieczarki i cebulę.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. (drobne wiórka).

Do miski przełożyć  mięso, pieczarki, cebulę  oraz ziemniaki. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.

Rozgrzaną patelnię spryskać olejem i za pomocą łyżki wykładać nieduże porcje ciasta, wyrównać i smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano.

inspiracja

Tarta ze śliwkami pod migdałową kruszonką

Czy może być coś smaczniejsze niż pyszne węgierki ułożone na kruchym cieście pod kruszonkową kołderką? nie może!  A gdy jeszcze kruszonka ma migdałowy smak i fantastycznie chrupie?   Ooooo, to już pełna rozkosz…

Składniki – forma do tarty 27-28 cm

Ciasto

250 g mąki pszennej,
80 g śmietany 18 proc.,
100 g masła,
30 g cukru,
sól.

Kruszonka migdałowa

100 g mąki,
60 g masła,
60 g cukru,
50 g płatków migdałowych.

Dodatkowo:
ok.500-600 g śliwek – waga już bez pestek. pokrojone na ćwiartki

Wykonanie

Formę do tarty posmarować cienko masłem i posypać troszkę mąką, nadmiar maki usunąć /zamiennie można użyć bułki tartej/.

W dużym naczyniu wymieszać mąkę, cukier i sól. Dodać pokrojone w kostkę twarde masło oraz śmietanę. W palcach rozcierać składniki tak, by powstała kruszonka. Potem zagnieść ciasto w jednolitą kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na pół godziny.

W międzyczasie przygotować kruszonkę. Wymieszać w misce wszystkie składniki i rozetrzeć je w palcach na drobne grudki. Wstawić  do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
Ciasto na kruchy spód lekko spłaszczyć i rozwałkować. Przełożyć je do formy.
Na spodzie ułożyć śliwki i posypać je obficie migdałową kruszonką.
Piec przez 30 minut w 180 st. C. Kruszonka powinna się ładnie zarumienić.


źródło

 

 

Pasta rybna z jajkiem i ogórkiem kiszonym

By nie było za monotonnie wymyślam od czasu do czasu różne pasty i smarowidła do chleba. Dziś proponuję taką pastę z konserwy rybnej.
Taką pastę często robiliśmy w domu w czasach mojego dzieciństwa, zwłaszcza w okresie intensywnych prac w sezonie, by było szybko, smacznie i wystarczyło na posiłek dla całej 4-osobowej rodziny.

Składniki

1 puszka ryby w oleju bądź w pomidorach /makrela, śledź, mogą być też szprotki/
2 jajka na twardo
2 ogórki małosolne
1/2 cebuli białej lub czerwonej
2 łyżki majonezu lub serka kanapkowego
posiekany szczypiorek, natka pietruszki
sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Rybę wyłożyć z puszki, rozdrobnić widelcem.
Jajka pokroić i również rozdrobnić widelcem.
Cebulę i ogórki pokroić w drobniutką kosteczką.
Wszystkie składniki połączyć w misce, doprawić do smaku i zajadać z pajdą świeżego chleba.

Drożdżówki z musem jabłkowym

Drożdżówki upiekłam z konieczności, bo słoik z musem jabłkowym nie zamknął się jak trzeba. Aby takie dobro się nie zmarnowało, trzeba było jakoś go zagospodarować. A ponieważ drożdżóweczki wyszły pierwsza klasa, do polecam również.

Składniki

500 g mąki pszennej
7 g drożdży instant (lub około 20-25 g świeżych drożdży)
niepełna szklanka mleka
70 g miodu
1 jajko (M)
60 g masła (w temperaturze pokojowej)
szczypta soli

Farsz

słoik musu jabłkowego (ok. 350 ml) = przepis tutaj
cynamon do smaku

dodatkowo – połączyć
cukier puder + sok z cytryny – na lukier

Wykonanie

Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do misy robota i przy użyciu haków wyrobić ciasto.
Misę przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na co najmniej 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć na blat oprószony mąką, podzielić na 8-10 równych części i z każdej uformować kulkę. Kulki spłaszczyć dłonią, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie.
W każde wgłębienie nałożyć 2 łyżki musu jabłkowego, po czym odstawić je na ok. pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem.

Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170-180 st.C na środkową półkę i piec bułeczki ok. 20 – 25 minut z funkcją góra- dół do lekkiego zezłocenia.
Wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego przestudzenia.
Gdy bułki już przestygną utrzeć lukier i polukrować.

Krokiety z cukinią i mozzarellą w naleśnikowej panierce

Skoro lato jeszcze trwa i moje ulubione warzywo dostępne wszędzie, dziś proponuję krokiety z cukinią. Dobra odmiana dla przygotowanej potrawy z cukinią właśnie, a krokiety? warto zrobić i spróbować jak smakują.

Ciasto

2 szklanki mąki
2 szklanki wody gazowanej
1 szklanka mleka
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Farsz

1 cukinia
1 nieduża cebula
3-4 pieczarki
2 marchewki
1/2 czerwonej papryki
mała puszka kukurydzy konserwowej
sól, pieprz do smaku
koperek zielony
1 łyżka masła + 1 łyżka oleju = do smażenia

1 kulka mozzarelli

Wykonanie

Składniki na ciasto zmiksować, odstawić aby „wypoczęło”, a następnie usmażyć 8 naleśników. Resztę ciasta zostawić do panierowania krokietów.

Na dużych oczkach tarki zetrzeć pieczarki, marchew i cukinię. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać masło z olejem i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodać marchew i pieczarki, a po chwili paprykę, wymieszać i razem krótko podsmażyć.
Teraz na patelnię dodać cukinię, doprawić solą i pieprzem, smażyć do czasu, aż warzywa zmiękną.
Na koniec dodać osączoną kukurydzę i posiekany koperek.
Ostudzić.

Na każdym usmażonym naleśniku ułożyć porcję farszu, u dołu ułożyć plasterki sera, zwinąć krokieta.
Teraz krokiety panierować w pozostawionym od naleśników cieście, następnie w bułce tartej i smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor.

Ciasto „Owocowy szał”

Ciasto z Przepisu Mamy.…Jak szaleć to szaleć, a ponieważ koniec lata zbliża się nieuchronnie, to wypada zaszaleć z owocami, których teraz jest pod dostatkiem.
Polecam też moje podobne ciasto Czar z jesiennego sadu.

forma 17×27 cm lub 24×24 cm

Składniki

Ciasto

2 jajka
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g stopionego masła
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany

Owoce

700 g ulubionych owoców /mogą być mrożone/
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody

Wykonanie

Przygotować pierw owoce /u mnie śliwki, brzoskwinia, nektarynka, gruszka/.
Owoce pokroić na kawałki, przełożyć do rondla, dodać cukier i podgrzewać do momentu, aż puszczą sok /zagotować/. Teraz do owoców dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą, całość zagotować i odstawić do lekkiego ostygnięcia.

Teraz przygotować ciasto.
Do miski dać całe jajka, cukier, mąkę z proszkiem, śmietanę i stopione masło .
Wszystkie składniki wymieszać np. łopatką, podzielić na 2 części /2/3 i 1/3/.
Większą część ciasta dać  na dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto wyłożyć lekko ostudzone owoce, na wierzch poskubać pozostałe ciasto.
Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 st.C /II poziom, grzanie góra-dół/ i piec około 50 minut
Upieczone ciasto dobrze ostudzić /dać nawet do lodówki na 2 godziny/. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.