Jest Sernik w ciemnym cieście oraz Sernik w pstrokatym cieście, ale żeby jeszcze w piernikowym cieście? Wielbicielką pierników to ja nie jestem, ale serników to i owszem. Są jednak osoby lubiące jedno i drugie. To dla wielbicieli serników i pierników ten przepis będzie strzałem w „10”…a do tego jeszcze, wypiek idealny na święta Bożego Narodzenia.
forma 20×32 cm
Składniki /wszystkie w temperaturze pokojowej/
Ciasto
400 g mąki
200 g masła lub dobrej margaryny
1 łyżka smalcu
2 żółtka
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka przyprawy do piernika
3 łyżki kakao
1 łyżka śmietany 18 %
Masa serowa
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka /np. Trzebownisko/
1 szklanka cukru
50 g masła
1 budyń śmietankowy /40 g/
200 g śmietanki 30% /może być śmietanka 18%/
4 całe jajka + 2 białka pozostałe od ciasta
po kilka kropli aromatu śmietankowego, cytrynowego i pomarańczowego
Wykonanie
Wszystkie składniki na ciasto wysiekać i zagnieść na stolnicy lub wyrobić kruche w malakserze/robocie.
Podzielić ciasto na dwie nierówne części, zawinąć je w folię spożywczą i większą włożyć na godzinę do lodówki, zaś mniejszą do zamrażalnika.
W czasie gdy ciasto się chłodzi przygotować masę serową.
Do misy miksera włożyć ser, cukier, masło oraz budyń. Zmiksować do połączenia. Miksując dalej dodać cienkim strumieniem śmietankę, a następnie stopniowo po 1 jajku i białka. Na koniec dodać aromaty.
Mieszać tylko do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Schłodzoną, większą część ciasta wyjąć teraz z lodówki i wyłożyć nią dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę serową. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach mniejszą część ciasta z zamrażalnika.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C /II poziom grzanie góra-dół/ i piec łącznie ok. 60–70 minut, ale gdy już urośnie /po ok. 20-30 min./ zmniejszyć temperaturę do 150 st.C. Po tym czasie /po 60 min./ grzanie wyłączyć, zostawiając jednak piekarnik zamknięty jeszcze przez 30 min. a następnie uchylić drzwiczki i tak pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Upieczony sernik można posypać delikatnie cukrem pudrem.