Makaron smażony z jajkiem

Proste, a jakie smaczne danie, a do tego w sam raz dla oszczędnej kuchareczki, bo wykorzystuje się makaron pozostały np. z wczorajszego dnia. A na taki sposób jego wykorzystania natknęłam się gdzieś w necie.

Składniki /na 1 porcję/

porcja ugotowanego makaronu
1-2 jajka
1 łyżka oleju + 1 łyżka masła
sól, pieprz
ulubiona zielenina

Wykonanie

Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić ugotowany makaron, chwilę przesmażyć, po czym wbić jajka, wymieszać i przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
Już na talerzu posypać posiekaną zieleniną czyli natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Jeżynowa Pavlova – Biała Dama

Cudo…..piękna, dostojna, no prawdziwa DAMA… biała beza i ciemne jeżyny….do tego te smaki… słodkość bezy przełamana dla kontrastu kwaskowatymi jeżynami….. delicja…..
 

Składniki

6 białek jaj /L/
300 g cukru
szczypta soli,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
 
ok. 300 g śmietany 30 % /jeden kubek 330 ml/
2 garści jeżyn / inne owoce miękkie też dozwolone/


Wykonanie

Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 st. C /grzanie góra-dół bez termoobiegu/.

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, na środku narysować okrąg o średnicy ok. 20 cm /u mnie okrąg odrysowany przy pomocy talerzyka deserowego/.

Białka ubić na najniższych obrotach ze szczyptą soli do białości, a kiedy już zbieleją i zaczną sztywnieć, zwiększyć obroty na maksymalne i nie przerywając ubijania stopniowo dosypywać po 1 łyżce cukru /każdą następną porcję dodawać, gdy poprzednio dodana już się rozpuści w białkach/ – cały czas ubijać. Kiedy masa będzie już szklista i podwoi swoją objętość, dodać  ocet. Jeszcze chwilę miksować do połączenia się składników. Dodać skrobię i lekko wymieszać szpatułką.
Masa powinna mieć gęstą i sztywną konsystencję.

Ubitą masę wyłożyć na przygotowany już papier do pieczenia i uformować bezę.
Włożyć bezę do nagrzanego już do 150 st.C piekarnika. Po około 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 110 s.Ci i tak piec /suszyć/ bezę przez około 1,5 godziny /w zależności od piekarnika – może wystarczyć też troszkę krócej/.
Piekarnik wyłączyć i jeszcze chwilę trzymać w nim bezę, uchylając delikatnie drzwiczki, niech wystygnie..

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno /można bez cukru, jeśli ktoś woli mniej słodką lub dodać 2-3 łyżki cukru pudru gdy wolimy słodszą/, część wyłożyć we wgłębienie blatu bezowego, na to parę jeżyn, następnie resztę ubitej śmietany i udekorować jeżynami. Dodatkowo można oprószyć jeszcze pokruszoną bezą.

Cukiniowo-pomidorowy lekki obiadek

Czy latem może być coś lepszego niż obiad przygotowany na bazie warzyw? W mojej ocenie nie może. Taki obiad gwarantuje szybkość przygotowania, a tego jest lekki, smaczny i cóż tu więcej dodać.
Tą propozycję znalazłam tutaj.
Zrobiłam z mniejszej nieco porcji i bardzo mi smakowało.

Składniki:

1 cukinia
3 pomidory
3 pomidory koktajlowe
2 jajka
1 pęczek szczypioru
3 łyżki śmietany 18%
olej
pieprz

Wykonanie

Cukinię dokładnie umyj, a następnie pokrój ją w plastry o grubości jednego centymetra. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej warzywo. Umyte pomidory również pokrój w plastry.

Do miski wbij jajka i dodaj drobno pokrojone pomidory koktajlowe. Szczypior posiekaj i wsyp do miski. Dodaj śmietanę, całość przypraw solą i dokładnie wymieszaj na jednolitą mieszankę.

Na patelni obok cukinii ułóż pomidory. Całość zalej mieszanką. Smaż wszystkie składniki pod przykryciem przez 15 minut. Gotowy placek krój na kawałki i podawaj na obiad.

Pierś kurczaka zapiekana z ryżem i brokułem

Robiłam już podobne danie z udkami kurczaka i mieszanką warzywną, dziś dla odmiany proponuję piersi kurczaka i brokuł… też smacznie i kolorowo.

Składniki

3 piersi kurczaka /pojedyncze/
1,5 szklanki ryżu /3 woreczki/
1 brokuł
słodka i ostra mielona papryka
3/4 l gorącego bulionu z kurczaka
2 ząbki czosnku
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki oleju
150 g startego żółtego sera /można pominąć/
1 marchewka
sól, pieprz
natka pietruszki
  przed zapieczeniem

Wykonanie

Ryż opłukać i osączyć.
Filety z piersi kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę wielkości mniej więcej jak różyczki brokuła.. Oprószyć je solą, pieprzem i papryką. Odstawić na min. godzinę /u mnie na całą noc w lodówce/.
Brokuł opłukać i podzielić na różyczki. Marchew pokroić w drobną kosteczkę.

Naczynie żaroodporne natłuścić olejem. Umieścić w nim kawałki kurczaka i brokuła oraz ryż i marchewkę /podzieliłam wszystko na 2 części czyli ułożyłam w dwu warstwach/..
Bulion zagotować, wymieszać z pozostałym olejem, śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalać nim składniki..
Piec w piekarniku 150-160 st.C + termoobieg przez 1 godz.pod przykryciem. Pod koniec pieczenia odkryć, posypać startym serem i zapiec /10 min. wystarczy/. Dodatek sera można pominąć.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Sernik podwójnie malinowy – na zimno

Kiedy żar leje się z nieba, nie mamy ochoty grzać jeszcze piekarnika. Wtedy zbawienne okazują się ciasta i desery bez pieczenia czyli na zimno. Dziś proponuję taki właśnie „wypiek”…, sernik na zimno, bardzo prosty do zrobienia, bardzo szybki, no i bardzo smaczny. A przepis od Ani.

tortownica śr. 22-24 cm

Spód
biszkopty okrągłe

Masa serowa

1 kg sera mielonego z kubełka
1 cukier waniliowy
2 galaretki malinowe
250 ml /1 szklanka/ wrzątku
ok. 250 g malin

Galaretka malinowa z malinami

1 galaretka malinowa
400 ml wrzątku
ok. 350 g malin

Wykonanie

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie jej spód biszkoptami.

Ser przełożyć do misy miksera, dodać cukier waniliowy i krótko zmiksować.

Dwie galaretki malinowe rozpuścić w 250 ml wrzątku i odstawić do całkowitego ostudzenia – powinna być przestudzona, ale nadal całkiem płynna.
Przestudzoną już galaretkę wlewać powoli, malutkim strumieniem do sera,  cały czas miksując masę mikserem na niskich obrotach /wlać trochę galaretki, miksować aż się połączy i wlewać kolejną mini porcję/. Po wlaniu całej galaretki zawartość miski wymieszać jeszcze dokładnie przy pomocy szpatułki.
Teraz część masy wyłożyć łyżka po łyżce na spód z biszkoptami. Wyrównać nieco powierzchnię, a następnie wyłożyć na nią część malin, przeznaczonych na masę serową.
Na warstwę malin wyłożyć resztę różowej masy serowej, a na wierzch dać resztę malin, wciskając je do połowy w masę.
Formę z sernikiem wstawić do lodówki.

W tym czasie przygotować galaretkę na wierzch.
Jedną galaretkę malinową rozpuścić w 400 ml wrzątku, odstawić do przestudzenia.
Gdy całkowicie przestygnie dodać do niej ok. 350 gramów malin, delikatnie wymieszać i odstawić do lodówki. Sprawdzać ją co kilka minut i mieszać. Gdy osiągnie konsystencję kisielu można wyłożyć ją na sernik. Ponieważ w galaretce jest dużo owoców, należy wykładać ją do formy łyżka po łyżce.
Formę z sernikiem ostrożnie umieścić w lodówce do całkowitego stężenia masy i galaretki.

Szakszuka na zielono

Uwielbiam nowości kulinarne, zwłaszcza w okresie letnim, kiedy dostępność różnych warzyw i zieleniny jest wszędzie, Tym razem „wyszperałam” przepis na szakszukę zieloną, zieloną jak przyroda za oknami, czyli iście letnią. A przepis pochodzi stąd.

Składniki

75 g świeżego szpinaku
½ średniej cukinii
½ małego pora
4 jajka
3 ząbki czosnku
50 g sera feta
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki koperku
pieprz,sól
1 łyżka oleju rzepakowego

Wykonanie

Szpinak opłucz. Pora umyj i pokrój w cienkie paseczki. Cukinię również oczyść, potnij na dość cienkie półplasterki. Czosnek pozbaw łupiny i drobno pokrój.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Wrzuć pora i smaż na małym ogniu, aż wyraźnie zmięknie. Wtedy dodaj czosnek. Po minucie wrzuć plasterki cukinii. Wlej nieco wody i duś 2-3 minuty.
Po tym czasie dodaj szpinak i podgrzewaj, aż liście widocznie zwiędną. Dopraw całość tymiankiem, solą i pieprzem. W masie zrób dołki. Wbij do nich jajka. Przykryj patelnię pokrywką i przyrządzaj szakszukę do 5 minut. Posyp pokruszoną fetą i posiekanym koperkiem.

Cukinia a’la schabowe II

Uwielbiam te „schabowe”, ale w necie spotkałam nieco inny sposób ich przygotowania, zrobiłam i … jestem zachwycona, więc się dzielę moim odkryciem.
 

Składniki

2 cukinie /młode, bez dużych pestek/
1-2 jajka
2 łyżki mleka
5-6 łyżek bułki tartej
2-3 łyżki mąki pszennej
100 g sera żółtego
sól, pieprz, papryka słodka
olej do smażenia


Wykonanie

Cukinię umyć, odciąć tylko końcówki, nie obierać, pokroić wzdłuż w plastry grubości ok. 1-15 cm /jeśli cukinia bardzo długa, można za długie plastry przekroić na pół/.
Teraz plastry cukinii rozbić delikatnie tłuczkiem /podobnie jak schabowe, tylko delikatnie/, przyprawić solą i pieprzem i odstawić na 10-15 min.

Na jednym talerzu wymieszać mąkę i bułkę tartą.
Na drugim talerzu /raczej głębszym/ rozbełtać jajka z mlekiem, dodać paprykę oraz ser starty na drobnych oczkach, wymieszać.

Plastry cukinii obtaczać w jajku, a następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Usmażone odsączyć na papierowym ręczniku i podawać.

Ja podałam w towarzystwie ziemniaków i sałatki z pomidora i zielonej cebulki.

Arbuz z jogurtem – deser na upalne dni

Takie niby nic, ale wielu zachwyca… mnie aż tak nie porwał, choć muszę przyznać, że jogurt fajnie złagodził słodycz arbuza.

Składniki /ilość w zasadzie dowolna/

Wykonanie

Racuchy na maślance z jabłkami i morelami

Po prostu pyszne… nic, tylko robić… podałam je z jogurtem greckim i malinami.

Składniki

2 szklanki  mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 jajko
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka  maślanki
1 jabłko i kilka moreli – drobna kostka
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Wykonanie

Jajko z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puch. Dodać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz  maślankę i chwilę razem zmiksować. Na koniec dodać pokrojone jabłko i morele i wymieszać całość łyżką.my wszystko łyżką.

Na patelni rozgrzać olej, wykładać łyżką ciasto i smażyć racuchy na  wolnym ogniu na rumiano z obu stron.
Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

Surówka z młodej kapusty z pomidorkami koktajlowymi

Czas młodej kapusty już chyba dobiega końca… jest wprawdzie biała kapusta, ale do młodpości jej niestety daleko. To już ostatnia surówka z kapusty młodej w tym roku.

Składniki

1 mała lub pół średniej młodej kapusty
ok. 250 g pomidorków koktajlowych
1 cebula dymka z zielonym lub pęczek szczypiorku
kilka gałązek natki pietruszki

Sos

ok. 50 ml oleju/oliwy
1-2 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
1 płaska łyżeczka miodu
sól, pieprz do smaku

Wykonanie

Składniki sosu dokładnie wymieszać.

Oczyszczoną kapustę umyć, osuszyć i drobno poszatkować.
Pomidorki koktajlowe pokroić na mniejsze kawałki, zaś cebulę na półplastry. Dodatki zielone drobno pokroić/posiekać.
Wszystkie składniki włożyć do miski, wymieszać, po czym dodać sos, dokładnie wymieszać.
Przed podaniem schłodzić.

Domogród: Sałatka surówka z młodej kapusty pychota do obiadu lub do grilla (kuchniatosztuka.blogspot.com)