Sos szpinakowo-musztardowy

Potrzebowałam jakiś sos do kotletów mielonych po rosyjsku. W zasięgu ręki miałam’ jedynie szpinak, zatem powstał sos szpinakowy. Może nie jest on zbyt „fotogeniczny”, ale zaręczam, że smakuje dobrze.

Składniki

2 spore garści szpinaku
1 nieduża cebula
szczypior czosnkowy /dałam dość sporo/
1 łyżka musztardy francuskiej
125 ml /pół szklanki/ słodkiej śmietany – % obojętny, dałam 30%
sól, pieprz do smaku
masło i olej do smażenia

Wykonanie

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać 1 łyżkę masła i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać szczypior czosnkowy pokrojony również, a zaraz po nim szpinak pokrojony na grubsze części. Całość wymieszać i chwilę podsmażyć. Gdy już zwiędnie i zmniejszy objętość dodać musztardę, słodką śmietanę, sól i pieprz – chwilę dusić. Gdy już sos gotowy wyłączyć gaz, a do sosu dodać łyżkę masła, wymieszać do rozpuszczenia.

Kotlety mielone po rosyjsku

W zasadzie to proste, najprostsze mielone, a jednak… od tych znanych nam mielonych wyróżnia je dodatek do masy mięsnej wody gazowanej, a poza tym są bez jajka i bułki. Ja do mielonych /sznycli/ dodaję również troszkę zimnej wody, ale zwykłej, a nie gazowanej. W tej wersji jakoś mi nie pasowały jednak ot tak, jak zwykłe mielone, więc podałam je z sosem szpinakowo-musztardowym /przepis zamieszczę wkrótce/.

Składniki

500 g mięsa mielonego
2  średnie cebule /lub 1 duża/
150 ml wody gazowanej
3 łyżki oleju
sól, pieprz, chilli = do smaku

Wykonanie

Mięso mielone połączyć z przyprawami, dodać wodę gazowaną i dokładnie wyrobić. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny pod przykryciem /np. folią/.
Teraz pokroić bardzo drobniutko cebulę i po czasie dodać do mięsa. Ponownie wyrobić, po czym formować kotlety i smażyć na oleju z obu stron.

Sałatka z awokado, selera naciowego, papryki i pomidorów

Lekka, chrupiąca, pyszna… samo zdrowie, można się nią zajadać bezkarnie…

Składniki

1 dojrzałe awokado
4 łodygi selera naciowego
3-4 małe papryki /pomarańczowa, czerwona/ lub 1 duża
1/2 czerwonej cebuli
garść pomidorków koktajlowych
3-4 łyżki oleju
sok z cytryny
1/2 pęczka kolendry lub bazylii
sól, pieprz do smaku

Wykonanie

Awokado przekroić na pół, usunąć skórkę i pestkę, pokroić na grubsze półplasterki.
Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski, pomidorki na 4 części, zaś seler w plasterki.

Wszystkie składniki włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny oraz olejem, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, po wierzchu posypać posiekaną kolendrą lub bazylią.
Dobrze schłodzić w lodówce przez kilka nawet godzin, by smaki dobrze3 się przegryzły.

Zupa pieczarkowa z młodą kapustą

Przepis autorstwa T. Strzelczyka wypatrzyłam na youtube, od razu mi się spodobał i wiedziałam, że w najbliższym czasie muszę go zrobić. Ten czas właśnie nadszedł.

Składniki na wywar

2 l wody
4 skrzydełka
2 liście laurowe
4 ziela angielskiego
1 ząbek czosnku

Pozostałe składniki zupy

1 kapusta
500 g pieczarek
3 małe marchewki
2 małe cebule
5 ziemniaków
sól, pieprz do smaku
tymianek świeży
masło do smażenia

pęczek koperku
150 ml śmietanki 18 %

Wykonanie

Z podanych składników ugotować wywar /ok. 40 min./. /można pominąć, gdy mamy gotowy bulion lub rosół/

W tym czasie pokroić warzywa:
– pieczarki w grubsze półplasterki
– marchew – w plasterki
– cebulę – w kostkę
– ziemniaki – w większą kostkę

Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pierw ziemniaki – delikatnie zrumienić.
Dodać czarny pieprz, sól i trochę świeżego tymianku oraz pieczarki. Gdy się całość zrumieni dodać cebulę i marchew, chwilę podsmażyć – cebula ma się tylko zeszklić.

Zawartość patelni przełożyć do wywaru, gotować 10-15 min. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać kapustę, gotować ok. 10 min. Gdy kapusta zmięknie dodać śmietankę i koperek, lekko zagotować.

Kotlety z młodej kapusty II

Trwa sezon na młodą kapustę, więc trzeba to wykorzystać i tworzyć różne cuda z tego smacznego, a jakże zdrowego warzywa.
Dziś będą kotlety z młodej kapusty. Danie lekkie, pożywne, można zajadać bezkarnie /chyba/, wszak była zupa kapuściana na odchudzanie nawet.
To już drugi przepis na te kotleciki.

Składniki

1 młoda kapusta (moja ważyła 890 g)
2 młode cebule dymki wraz z zieloną częścią
1 marchew
1 jajko
1/2 szklanki mleka
5 łyżek kaszy manny
sól, pieprz
pęczek świeżego koperku

olej do smażenia
bułka tarta

Wykonanie

Kapustę drobno poszatkować. Marchew zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę.

Na rozgrzany olej dać cebulę, zeszklić, dodać marchew, wymieszać i chwilę podsmażyć, po czym partiami dodawać kapustę i podsmażać. Na koniec dodać mleko i pod przykryciem dusić do miękkości. Ostudzić.

Do ostudzonej już masy dodać jajko oraz posiekany koperek, sól i pieprz, wymieszać, po czym dodać kaszę manny i znowu wymieszać. Odstawić na 20 min. w chłodne miejsce.
Po tym czasie formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony na rumiano. .

Naleśniki z twarogiem i szpinakiem

Czasem mam jakąś porcyjkę czegoś, przyniesionego z działki, z czym nie wiadomo co zrobić… za mało na jakieś samodzielne danie, ale wyrzucić ? to nie wchodzi w grę… Tak było dzisiaj… spora garść szpinaku, ale po ugotowaniu zrobi się z tego przecież niewiele. Ale naleśniki z serem i dodatkiem szpinaku? będzie w sam raz… ekonomicznie i smacznie…

Składniki

1 szklanka mąki pszennej
1 niepełna szklanka maślanki
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia /będą mięciutkie/
2 łyżki oleju

Farsz

250 g sera twarogowego mielonego /1 kostka/
spora garść szpinaku
1 ząbek czosnku + szczypior czosnkowy
1 cebula dymka z zieloną częścią
sól, pieprz


Wykonanie

Naleśniki przygotować zgodnie z przepisem podstawowym.

Cebulę dymkę pokroić w kostkę i zeszklić, dodać posiekany czosnek, a po chwili pokrojony szpinak, chwilę dusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Napełniać naleśniki farszem, zwijać w ruloniki.
Podawać po podgrzaniu. Dobrze smakują w towarzystwie sosu czosnkowego.

Sałata zielona i rukola z awokado i ogórkiem

Wrota do raju zostały otwarte… to oczywiście żart, ale tak jawi mi się ten okres, gdy w moim ogródku mogę zerwać już to i owo, a potem wymieszać, doprawić i zajadać.
Tym razem przyniosłam sałatę zieloną, rukolę oraz szczypiorek, natkę pietruszki i koperek. Ogórki i awokado to już nabyte. Sałatka wyszła pierwsza klasa.

Składniki

1 zielona sałata
garść rukolo
1 awokado
1 ogórek szklarniowy
1/2 szklanki gęstego jogurtu
1/4 szklanki kefiru lub śmietany 9-12 %
po 2 łyżki posiekanego szczypiorku, koperku i natki pietruszki
sól, pieprz, czosnek granulowany – do smaku

Wykonanie

Sałatę porwać na mniejsze części, ogórek pokroić na plasterki, awokado po obraniu w paski. Na sałacie ułożyć ogórek, rukolę i awokado.
Wymieszać jogurt i kefir, dodać posiekaną zieleninę, doprawić przyprawami. Polać sałatę, delikatnie wymieszać.

Karkówka po cygańsku

Karkówka, królowa mięs jak mawiają niektórzy… ja też ją lubię, ale przede wszystkim lubię ją przygotowywać gdy mam więcej osób na obiedzie, bo wtedy można mięso przygotować wcześniej i na luzie robić inne rzeczy np. surówkę czy inny dodatek do obiadu. Moja karkówka była podana podana w towarzystwie ziemniaków, a towarzystwa dotrzymywała im Surówka wiosenna z młodej kapusty.
Warzywa ułożyłam na spodzie półmiska, a na nich mięso, stąd są mniej widoczne, a i koloryt dania trochę został :schowany”, ale przy innym ułożeniu, będzie bardziej kolorowo.
Dodam jeszcze, że owa karkówka po cygańsku bywa też czasem nazywana karkówką po zbójnicku.

Składniki

6 sporych kotletów karkówki – ok. 700-750 g
2 duże cebule
250 -300 g pieczarek
2 większe ogórki kiszone /zamiennie konserwowe/
1 papryka czerwona i po 1/2 żółtej i zielonej
przyprawy: 1 łyżka słodkiej papryki, 1 płaska łyżeczka soli, 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu, szczypta płatków chilli
mąką do obtoczenia
smalec lub olej do smażenia

Zalewa do karkówki

1 szklankę wody
3 kopiate łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka ulubionej musztardy np. miodowa
1 łyżka octu winnego lub 3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku

Wykonanie

Karkówkę pokroić w plastry, lekko rozbić, płaty duże przekroić na pół, oprószyć przyprawami /sól, pieprz, papryka, chilli/. Odstawić na 30 min. do lodówki.
Następnie oprószyć mąką i zrumienić z obu stron na oleju. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w plasterki – lekko podsmażyć, wyłożyć na mięso /można pominąć podsmażanie i wyłożyć surowe/..
Na wierzch wyłożyć pokrojoną w paski paprykę i ogórki pokrojone w słupki.

Składniki zalewy wymieszać, zalać mięso z dodatkami. Naczynie przykryć, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C /II poziom grzanie góra-dół/ i zapiekać przez ok. 100 min.

Podawać z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką.

Tort truskawkowy z bitą śmietaną

Tort okazjonalny, a ponieważ sezon truskawkowy powoli się zaczyna, to musiał być z truskawkami. Powinien być jeszcze przyozdobiony listkami mięty, ale… zapomniało się zerwać.

  

tortownica śr. 24 cm

Biszkopt

6 jajek
1 szklanka drobnego cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka oleju

Nasączenie – wymieszać

1 szklanka mocnej herbaty /barwi ciasto – zmienić na wodę lub słabą herbatę/
1 łyżeczka cukru
1-1,5 łyżki spirytusu

Truskawki

500 g truskawek
50 ml wody
50 ml soku z cytryny
50 g cukru

Bita śmietana

800 ml śmietanki kremówki 30%
2 galaretki cytrynowe
800 ml wody


Wykonanie

Biszkopt
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować. Piekarnik nagrzać do 170-180 st. C.

Wymieszać dokładnie mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, a następnie przesiać.

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę.
Do ubitych jajek dodać łyżkę oleju i zmiksować.
Zmniejszyć teraz obroty miksera do minimum i nie przerywając ubijania dodawać powoli małymi partiami przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Miksować ciasto tylko do połączenia składników.
Gdyby masa wydawała się bardzo gęsta, można dodać łyżkę gorącej wody.
Ciasto przelać do formy.

Biszkopt wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut /do suchego patyczka/ – II poziom grzanie góra-dół.
Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i razem z formą zrzucić z wysokości około 40-50 cm – zapobiegnie to późniejszemu opadaniu ciasta.
Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Dopiero teraz okroić nożem dookoła tortownicy, wyjąć biszkopt z tortownicy i wyłożyć na kratkę.
Przekroić na 3 blaty po całkowitym ostudzeniu, a najlepiej dopiero na drugi dzień.
Przed smarowaniem kremem, każdy blat dobrze nasączyć.

Truskawki
Zagotować wodę z dodatkiem cukru i soku z cytryny.Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
W tym czasie truskawki kroić w plasterki grubości ok. 0,5 cm i dodawać do letniej zalewy. Wymieszać, przykryć folią i odstawić na 20 min. Odsączyć.

Bita śmietana
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie zrobić to w pierwszej kolejności, jeszcze przed przygotowaniem truskawek /uwaga – mniejsza ilość wody niż normalnie w przepisie na opakowaniu/.
Śmietanę ubić na sztywno, na koniec dodać po łyżce tężejącą galaretkę /powinna być jeszcze trochę lejąca, podobna do … kisielu/.

Składane tortu

Na spód położyć pierwszy blat /górną warstwą do do dołu/, dobrze nasączyć.
Posmarować warstwą śmietany, a na niej ułożyć część osączonych truskawek.
Przykryć drugim blatem, nasączyć, posmarować śmietaną, a na niej ułożyć drugą część osączonych truskawek.
Przykryć trzecim blatem /spód biszkoptu będzie teraz górą tortu/, nasączyć. Cały tort obłożyć śmietaną czyli górę i boki. Z reszty śmietany zrobić na górze zdobienia  /wyciskając za pomocą tylki wybrany wzór/, środek udekorować resztą truskawek.
Wstawić do lodówki na kilka godzin celem dokładnego schłodzenia.

Szakszuka Almanki

To taka „Almankowa” wersja szakszuki, z tego, co akurat znalazłam w lodówce. Trochę różni się składem od poprzednio prezentowanej – patrz Szakszuka, ale też dobrze smakuje i jest bardziej syta.

Składniki

2 jajka
2 średnie pomidory
2 pieczarki
1/2 papryki żółtej
1-2 ząbki czosnku
100 g cienkiej kiełbasy /wiejskiej/
2 łyżki dobrej oliwy/oleju/masła
sól, pieprz
szczypta kuminu
natka pietruszki/kolendra/szczypior

Wykonanie

Na patelni rozgrzać oliwę/masło, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, czosnek, paprykę, odrobinę posolić i smażyć mieszając od czasu do czasu /uważać na czosnek, by się zbyt nie przypiekł, bo zrobi się gorzki/. Kiedy warzywa zmiękną dodać przyprawy, chwilkę przesmażyć, po czym dodać pomidory pokrojone w kostkę /oczywiście należy pierw je sparzyć i usunąć skórkę/. Dusić wszystko do miękkości i częściowego zredukowania sosu, doprawić jeszcze do smaku. Kiedy sos jest już gotowy zrobić w nim 2 wgłębienia, wbić jajka i dusić/gotować pod przykrycie. do czasu, gdy białka się zetną /żółtko powinno pozostać płynne/.
Podawać posypane szczypiorem lub natką z ulubionym pieczywem.