Pałki kurczaka pieczone z ziemniakami

Moje ulubione mięso drobiowe to  udka lub pałki kurczaka. Dziś proponuję taki szybki obiadek w zestawie z ziemniakami… wszystko  upieczne razem, pyszne, aromatyczne, tylko jakąś surówkę dorobić i już można się zajadać.
Ja tym razem użyam udek, bo… takie były u mnie dostępne, ale super sprawdzą się tutaj tzw, pałki.
  

Składniki

5-6 pałek lub udek
10-12 średnich /mniejszych/ ziemniaków
marynata:
3 łyżki oleju /u mnie rzepakowy/
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól i pieprz
2 gałązki rozmarynu świeżego


Wykonanie

Składniki maraynaty wymieszać w miseczce i dokłdnie wysmarować nią pałki kurczaka. Przełożyć je następnie do zamykanego naczynia, dołożyć całe gałazki rozmarynu. naczynie zamknąć i wstawić na na całą noc do lodówki.
Następnego dnia rano wyjąć mięso z lodówki, powtykać między pałki ćwiartki obranych ziemniaków i pozostawić tak ok. 1 godz. w temperaturze pokojowej. Po tym czasie mięso wraz z iemniakami przełożyć do rękawa piekarniczego razem z marynatą, rękaw zamknąć klipsami z obu stron, po czym umieścić zawartość w naczyniu żaroodpornym.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez ok. 90 min. następnie rękaw przeciąć i zapiec całość 15-25 min. do lekkiego zrumienienia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*