Tyle razy już go robiłam przed laty, a potem zupełnie o nim zapomniałam. Wstawię go więc tutaj, aby mi o „sobie” przypominał.
Składniki
4 szklanki startej cukinii /dobrze upchane/
1 duża cebula
1 marchew
1-1,5 szklanki bułki tartej
2 łyżki kaszy manny
1/2 szklanki oleju
4 roztrzepane jajka
3-4 ząbki czosnku
15 dkg sera żółtego
pieprz ziołowy, vegeta
natka pietruszki
opcjonalnie – wędliny /co tam mamy zbędnego w lodówce np. szynka, kiełbasa czy nawet boczek/
Wykonanie
Cukinię zetrzeć na drobnych oczkach /bez obierania/, odstawić na minimum pół godziny, odcisnąć dobrze nadmiar soku. Marchew i ser żółty zetrzeć na grubych oczkach.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć /nie jest to niezbędne/, dodać do cukinii wraz z pozostałymi składnikami, wyrobić masę. przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą.
Piec około 1 godziny w 180 st.C.
Wychodzą 2 małe foremki z folii aluminiowej.