Z samej cukinii robiłam już pasztet wielokrotnie, ale ten, z pieczarkami, zaintrygował mnie na tyle, że postanowiłam go zrobić. Lubię próbować różne nowe odkrycia, zwłaszcza kiedy już sam przepis brzmi smacznie.
Składniki
4 szklanki startej cukinii
1 średnia marchew
150 g pieczarek
1 duża cebula
3 duże ząbki czosnku
4 jajka roztrzepane
2 szklanki bułki tartej
200 g sera żółtego
3/4 szklanki oleju
1,5 łyżeczki tymianku
2 łyżki sosu sojowego
świeżo zmielony czarny pieprz
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki chili
vegeta
1/2 łyżki masła – do podsmażenia cebuli
Wykonanie
Cukinię zatrzeć na tarce o dużych oczkach. Odstawić na 20 minut i lekko odcisnąć sok. Pieczarki, marchew i ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach, cebulę posiekać drobno. Cebulę i pieczarki poddusić na maśle do zarumienienia i odparowania wody. Przestudzić.
Do startej cukinii dodać pieczarki i cebulę, marchew, ser żółty, jajka, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej oraz przyprawy. Wszystko wymieszać dokładnie i ewentualnie przyprawić. Masę przełożyć do dwóch małych foremek z folii aluminiowej, wysmarowanych olejem i obsypanych bułką tartą. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 1 godziny i 15 minut. Kroić po ostudzeniu.
nieco zmodyfikowałam przepis, którego autorką jest olusia23