Murzynek bakaliowy – z mlekiem

Określiłabym to ciasto 4 wyrazami: łatwe, szybkie, tanie, smaczne!
I czegoż chcieć więcej?
murzynek bakaliowy    użyłam dżemu z aronii z całymi owocami

Składniki

2-2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
3/4 kostki stopionej margaryny*
1 szklanka letniego mleka
1 łyżeczka sody /pełna/
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao
1 łyżka cynamonu
1 całe jajko
2 czubate łyżki kwaśnego powidła/dżemu
2 łyżki oleju*
bakalie
*) lub 1 szklanka oleju
murzynek bakaliowy

Wykonanie

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, ciasto wlać do długiej i wąskiej blaszki, piec w temp. 150-160 st. C 45-50 min. Polać polewą lub polukrować. Dobrze jest pod polewę posmarować cienko dżemem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*