Dziś przy okazji pierogów ruskich, będą pierogi z serem i jarmużem.
Jarmuż uprawiam w swoim ogrodzie już trzeci rok z rzędu. W pierwszym wyszedł bardzo dorodny, nawet został na zimę /podobno taki przemrożony jest super smaczny/, ale wiosny nie doczekał, skonsumowały go bowiem sarenki i pozostały po nim jedynie łodygi… grube, wyglądające jak kołki wbite rzędem w ziemię.
W ubiegłym roku tylko dwa nasionka wykiełkowały, wobec czego otrzymałam jedynie dwie sadzonki. I mimo, że dwa jarmuże wyrosły pięknie, a na zimę opatuliłam je włókniną, to sarenki rozszarpały ją i pożarły całkowicie część zieloną.
W tym roku mam jarmużu znacznie więcej i już nie zamierzam czekać, aż przemarznie. Zatem zrywam i tworzę różności, jak dziś te pierogi.
Składniki /na ok. 30 szt/
Ciasto
2 szklanki mąki
2/3 szklanki płynu /pół na pół mleko i gorąca woda/
1 łyżeczka masła /oleju/
szczypta soli
Farsz
250 g sera białego półtłustego
200g jarmużu
2 ząbki czosnku
1 mała czerwona cebula /nie jest konieczna/
sól i pieprz do smaku
na czubek łyżeczki gałki muszkatołowej i papryki ostrej
2 łyżki masła
Wykonanie
Przygotować ciasto zgodnie z przepisem podstawowym Ciasto na pierogi.
Liście jarmużu oczyścić, odkroić twarde nerwy, sparzyć wrzącą wodą z dodatkiem niewielkiej ilości soli i cukru, po czym osuszyć i posiekać.
Na maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać posiekany czosnek, wymieszać, po czym natychmiast dodać jarmuż i dusić do miękkości /ok. 8 min./, następnie ostudzić.
Ser rozdrobnić widelcem, dodać ostudzony jarmuż oraz przyprawy i wymieszać.
Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, napełniać je farszem i lepić pierogi. Gotować we wrzątku z dodatkiem soli.
Podawać polane roztopionym masłem – ja dodatkowo dodałam do roztopionego masła troszkę słodkiej papryki w proszku.