Placek makowo-kokosowy z delicjami

Ależ mam wspomnienia z tym ciastem związane ….. jeszcze dziś się śmieję, a minęło tak duuużo czasu, wiele lat…..
Przyniosłam je kiedyś do pracy, olbrzymią porcję, 3/4 blachy może, no i częstuję wszystkich …. mężczyźni ponoć słodkiego nie lubią, a tu zdziwienie – pałaszują, ba, o repetę proszą, a jeden kolega to zjadł tyle porcji, a mlaskał przy tym, a oblizywał się….. dopiero potem zdradził, że z tym spirytusikiem ciasto pierwsza klasa….. no i sprowadził mnie na ziemia, bo ja już byłam cała w piórkach, że takie ciasto dobre zrobiłam, a tu … to ten spirytus tak im smakował, choć były go ilości śladowe tylko.

Ciasto:
21 dkg suchego maku
21 dkg kokosu
21 dkg cukru
9 białek
1 płaska łyżeczka proszku lub amoniaku
makowo kokosowy z delicją  wyk. Agnieszka

Krem:
9 żółtek
6 łyżek cukru
1/2 l mleka
1 budyń cytrynowy /lub inny jasny/
dodatkowo 1 łyżka budyniu lub mąki pszennej lub ziemniaczanej
37,5 dkg masła
galaretka cytrynowa /+ 1 szkl.wody/

2 paczki delicji
2 galaretki cytrynowe /+ 3/4 l wody/
1 puszka ananasów
spirytus

Białka ubić, usztywnić cukrem, dodać mak, kokos, proszek. Ciasto wyłożyć na tortownicę /duża/ lub blachę /23×34/ i piec ok. 45 min. w temp. 150 st. C.

Żółtka i budyń utrzeć. Mleko i cukier zagotować, połączyć z żółtkami i ugotować krem. Masło utrzeć, dodać zimny krem, utrzreć, dodać tężejącą galaretkę, rozpuszczoną w 1 szklance wody.

Na ciasto wyłożyć 1/2 masy, na to ananasy, znów 1/2 masy, na nią delicje moczone w spirytusie, na wierzch wylać 2 tężejące galaretki, rozpuszczone w 3/4 l wody. Włożyć do lodówki/lepiej konsumować dopiero na drugi dzień/.

Jeden komentarz do “Placek makowo-kokosowy z delicjami

  1. Robię prawie identyczne ciasto,różnica jest jedynie tylko w tym,że zamiast ananasów używam brzoskwiń,które zalewam galaretką brzoskwiniową/pomarańczową i delicji nie maczam w spirytusie.Muszę spróbować Twojej wersji 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*