Dziś na obiad podałam placki z cukinii z dodatkiem szynki i papryki. Wyszły bardzo smaczne i kolorowe. Do tego sałatka z pomidorków koktajlowych, równie kolorowa, bo pomidory czerwone, żółte i pomarańczowe i do tego fioletowa szalotka.
Składniki
1 średnia cukinia /po oczyszczeniu 0,9-1kg/
3 jajka
1 duży pomidor
po pół papryki czerwonej, zielonej i żółtej
10 dkg szynki w plasterkach
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
papryka słodka
pieprz ziołowy
świeża bazylia i rozmaryn
3-5 łyżek mąki
Wykonanie
Oczyszczoną cukinię zetrzeć na grubych oczkach, lekko posolić i pognieść, a następnie wyłożyć na sitko celem odsączenia soku. Po ok. 1 godz. cukinię jeszcze trochę odcisnąć.
Pomidora, paprykę i szynkę pokroić w kosteczkę, dodać odciśniętą cukinię, roztrzepane jajka, przeciśnięty czosnek, przyprawy i mąkę /masa powinna być dosyć gęsta/.
Smażyć placki na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Z tej porcji wyszło mi 18 placków.