Dobra polewa, ładnie wygląda i szybko się robi. Warunek – musimy mieć pod ręką twardą czekoladę /nie nadziewaną/ oraz śmietankę minimum 30%.
Możemy użyć czekolady gorzkiej, deserowej lub jednej z nich zmieszanej z czekoladą mleczną. Możemy też użyć samej czekolady mlecznej, czy nawet białej, ale wówczas używamy mniej śmietanki /o 1/4 mniej/
Składniki
200 g czekolady gorzkiej/deserowej
200 ml śmietany 30%
lub
100g czekolady gorzkiej/deserowej
100 g czekolady mlecznej
2oo ml śmietany 30%
lub
200 g czekolady białej/mlecznej
150 ml śmietany 30%
Wykonanie
Śmietankę wlać do rondelka, dodać połamaną na kostki czekoladę, podgrzewać cały czas mieszając, aż do całkowite rozpuszczenia czekolady i połączenia się składników w jednolitą, błyszczącą masę.
Można dodać też 2 łyżki masła, będzie bardziej lśniąca, ale nie jest to bezwzględnie konieczne.