Przekąska dla tych, którzy lubią oliwki… ja uwielbiam. Bardzo dobrze komponuje się z piwem.
Wprawdzie w pośpiechu zapomniałam nadziać moich „szaszłyków” na patyczki, ale mimo to kształt i tak zachowały.
Użyłam też oliwek i zielonych i czarnych, bo akurat takie miałam otwarte i chciałam je zużyć.
źródło
Składniki
słoik oliwek zielonych nadziewanych masą paprykową
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
drewniane patyczki do szaszłyków
Wykonanie
Ciasto francuskie podzielić wzdłuż na paski o szerokości oliwek.
Każdy pasek złożyć na pół i zaznaczyć środek. Na środku paska położyć oliwkę i owinąć ją ciastem, położyć drugą oliwkę i owinąć tak samo. W ten sam sposób owijamy resztę oliwek, aż do końca paska. Podobnie postąpić z pozostałymi paskami ciasta. /Ma to wyglądać tak, jakbyśmy zaplatali warkocz z dwóch pasków, wkładając pomiędzy splot po 1 oliwce/.
Przygotowane sploty oliwek ułożyć na blasze na papierze do pieczenia i każdy nabić na patyk do szaszłyków /nadziać każdy szaszłyk na patyczek przez całą długość/.
Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
Szaszłyki posmarować jajkiem i piec ok.25-30 minut.