Pulpety w sosie myśliwskim

No to ciąg dalszy wariacji z mielonym mięsem.
Będą pulpety w sosie … myśliwskim.  Zawsze to coś innego, niż dotychczas serwowane /na blogu są już pulpety w różnych sosach, choć po myśliwsku jeszcze nie było/. Ale chyba myśliwym przez to nie zostanę?!
pulpety w myśliwskim sosie

Składniki

0,4 kg mięsa /o mnie karkówka/
3 łyżki kaszy manny
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku

1/2 l bulionu
1 cebula
4-5 szt grzybków suszonych
2 średnie ogórki kiszone
15 dkg resztek wędlin /najlepiej kiełbasy suchej, ale może być też szynka, boczek lub inna wędlina/
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz ziołowy, kminek mielony
natka pietruszki lub koperek

Wykonanie

Mięso zmielić razem z cebulą i czosnkiem, dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić masę mięsną.
Formować pulpety i obtaczać je w mące. Z tej porcji wychodzi mi 8 szt pulpecików /przyjmuję ok. 5 dkg na 1 sztukę/.
Wrzucać je na gotujący bulion, gotować ok. 25 min. po czym wyjąć na osobny talerz, a bulion użyć do sporządzenia sosu.
pulpety w sosie myśliwskim

Grzyby namoczyć i drobno pokroić lub – co ja zdecydowanie wolę – rozdrobnić /zmielić suszone/.
Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę i ogórki w słupki.
Cebulę podsmażyć na łyżce oleju, dodać kiełbasę i usmażyć, aż się zrumieni. Dodać ogórki /i grzyby, jeśli ich nie sproszkowaliśmy/ i chwilę smażyć. Wlać ok. 1/2 l bulionu oraz sproszkowane grzyby i chwilę gotować /10-15 min./, dodać koncentrat pomidorowy i i pulpety – jeszcze chwilę pogotować.
Pulpety były przed gotowanie obtoczone w mące, więc sosu już raczej nie trzeba dodatkowo zagęszczać /w razie potrzeby rozpuścić mąkę w zimnej wodzie i dodać do sosu/.
Na koniec doprawić pieprzem, kminkiem i ewentualnie solą, dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*