Lubię roladki, zawsze to coś innego od zwykłych schaboszczaków. Wystarczy tylko zmienić farsz, a już powstaje nowe danie. Dziś zrobiłam roladki z farszem pieczarkowym i aż sama byłam zaskoczona, że do tej pory nie umieściłam ich jeszcze na blogu, mimo, że wcale rzadko nie goszczą w moim domu. No to są już…
Składniki
5 kotletów schabowych /ok. 60 dkg schabu/
farsz
300-400 g pieczarek
1 duża cebula
sól, pieprz czarny
natka pietruszki /opcjonalnie/
jajko + bułka tarta do panierowania
Wykonanie
Kotlety bardzo cienko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na chwilę.
W tym czasie przygotować farsz.
Pieczarki dokładnie oczyścić i drobniutko pokroić lub zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Przesmażyć razem cebulę i pieczarki na 1 łyżce oleju, aż cały płyn odparuje. Wtedy dopiero lekko solimy i oprószamy pieprzem.
Rozbite kotlety smarujemy farszem, zwijamy ciasno, panierujemy w jajku i bułce i smażymy na rumiano ze wszystkich stron /pod koniec smażenia przykryć i pozostawić tak jeszcze na chwilę po wyłączeniu gazu/.