Chciałam coś nowego, innego niż dotąd… zapakowałam więc do filetów drobiowych pomidory suszone w oliwie /własnej produkcji zresztą/, serek, trochę świeżutkiej natki i zielonego szczypiorku czosnku, przyniesionych z działki i wyszło … trzeba spróbować… mnie smakowało.
Składniki
1 duża pierś z kurczaka /pojedyncza/
6 kawałków suszonych pomidorów w oleju
serek pleśniowy
sól, pieprz, papryka słodka
natka pietruszki
czosnek /zielony szczypior/
jajko i bułka – do panierowania
Wykonanie
Pierś oczyścić i podzielić na 3 części, każdą rozbić przez folię na 3 cienkie kotlety.
Każdą przyprawić solą, pieprzem i papryką, odstawić na pół godziny.
Po tym czasie na każdym płacie rozłożyć plasterki sera, po 2 kawałki pomidorów /te na jednym brzegu tak, by potem znalazły się wewnątrz roladki/, posypać całość posiekanym czosnkiem i natką, zwinąć roladki.
Każdą roladkę zanurzać w rozkłóconym jajku, obtaczać w bułce tartej i znowu w jajku i w bułce. Smażyć ze wszysktich stron na wolnym ogniu na rumiano.