Jeszcze jedna propozycja podania sałaty zielonej… kolorowo i smacznie.
Składniki
1 główka zielonej sałaty
2 duże pomidory + 1-2 do dekoracji
1 op. mozzarelli w kulkach
1 cebula czerwona
Sos
3-4 łyżki oleju z oliwą
1 kopiata łyżeczka musztardy
1 kopiata łyżeczka miodu
1 duży ząbek czosnku
1-2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka bazylii lub kilka porwanych listków
Wykonanie
Sałatę umyć, odsączyć i porwać na kawałki.
Pomidory pokroić w ósemki, a te jeszcze na pół w poprzek.
Cebulę pokroić w piórka /starłam na tarce – strona do cięcia plasterków/.
Mozzarellę wyciągnąć z zalewy i pokroić w kostkę /każdą kulkę kroiłam na 4 części/.
Ułożyć składniki w misce.
Wymieszać ze sobą składniki sos.
Przed podaniem, zalać sałatę sosem i delikatnie wymieszać łyżkami.
Do smaku doprawić solą i pieprzem.
Wierzch udekorować cząstkami dodatkowych pomidorów, serem i co tam komu jeszcze inwencja twórcza podsunie.