Sałatka wielkanocna – jajeczna z chrzanem

Składniki

6 jaj ugotowanych na twardo
1 średni por
3 czubate łyżki szczypiorku
2 czubate łyżki szczypiorku czosnkowego /zamiennie 1 ząbek czosnku/
6 średnich ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy konserwowej /dałam małą puszkę/
2-3 łyżki chrzanu /najlepiej „Polonaise”/
3 łyżki majonezu /u mnie kwaśna śmietana + musztarda + sól, cukier, pieprz/
3 łyżki jogurtu greckiego
sól i pieprz do smaku /gdy damy majonez/

Wykonanie

Jajka pokroić w kostkę. Por pokroić w ćwierć plasterki, posypać odrobiną cukru i odstawić, aby zmiękł. Ogórki pokroić w drobną kosteczkę. Kukurydzę odcedzić, szczypiorek posiekać.
Wymieszać chrzan, majonez i jogurt razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem /gdy dodajemy czosnek w ząbkach/.
Połączyć wszystkie składniki sałatki, wlać sos i ponownie wymieszać, doprawiając pieprzem i solą do smaku.

 

przepis podpatrzony na blogu CO MI W DUSZY GRA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*