Podałam już na blogu przepis na sałatkę z arbuza pn. Sałatka z arbuza z fetą i oliwkami, ale ta będzie nieco inna, bo z czosnkowym posmakiem, a zamiast sosu z oliwy będzie jogurt grecki. Lekka, w sam raz na gorące dni, a smak…zaskakujący! trzeba koniecznie spróbować.
Składniki
1/4 arbuza /ok. 1 kg
100 ml jogurtu greckiego
50 ml kwaśnej śmietany 12-18%
2 duże ząbki czosnku
1/2 kostki sera feta
szczypiorek czosnkowy lub zwykły /zamiennie natka pietruszki/
Wykonanie
Arbuza – uprzednio dobrze schłodzonego – pokroić w kostkę, usuwając przy okazji wszystkie pestki, włożyć z powrotem do lodówki.
Do osobnej miseczki pokroić ser feta.
Jogurt wymieszać ze śmietaną, dodać przeciśnięty czosnek oraz posiekany szczypiorek, wymieszać, schłodzić.
Tuż przed podaniem połączyć wszystkie składniki i bardzo delikatnie wymieszać.