Sernik z jabłkami

Szalejąca wichura pokrzyżowała mi plany cukiernicze. Miałam upiec sernik z makiem i brzoskwiniami. Nabyłam wszystkie niezbędne składniki, za wyjątkiem brzoskwiń, bowiem byłam pewna na… 200%, że mam w zapasie dużą puszkę tych owoców. Rozczarowałam się jednak wielce, bo niestety …tylko mi się wydawało. Musiałam zatem zmodyfikować mój planowany wypiek i padło na sernik z jabłkami.
Sernik ten można upiec zarówno na spodzie kruchym /wystarczy ciasto na 1 jajku, 250 g mąki, 125 g masła i 60 g cukru pudru – typowe kruche z proporcji 3:2:1/, jak też na spodzie „ciasteczkowym”. Ja poszłam po najmniejszej linii oporu i zrobiłam sernik bez spodu.

tortownica śr. 24 cm

Składniki

1 kg białego sera /u mnie tłusty/
3 jajka /oddzielnie białka i żółtka/
200 g cukru /niepełna szklanka/
100 g masła /pół kostki/
100 g kaszy manny /4-5 łyżek/
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy lub śmietankowy 40 g
3-4 średnie jabłka
1 łyżka soku z cytryny
mała garstka rodzynek /można pominąć/

Wykonanie

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki lub w kostkę, po czym skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały.
Żółtka, cukier, masło i szczyptę soli utrzeć w malakserze na kremową masę. Dodać twaróg, kaszę mannę, proszek do pieczenia i budyń w proszku, zmiksować krótko do połączenia.
Do masy serowej dodać jabłka i ewentualnie rodzynki oraz ubitą na sztywno pianę z białek.
Wymieszać delikatnie szpatułką.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć masę serową, wyrównać.
Włożyć do nagrzanego piekarnika II poziom, grzanie góra-dół.
Piec łącznie przez 60 min. pierw w temp. 175-180 st.C /grzanie góra-dół/, ale gdy już podrośnie /po ok. 20-30 min./ zmniejszyć temperaturę do 150 st.C.
Po tym czasie /po 60 min./ grzanie wyłączyć, zostawiając jednak piekarnik zamknięty jeszcze przez 10 min. a następnie uchylić drzwiczki i tak pozostawić do całkowitego ostygnięcia.    Przestudzony sernik posypać cukrem pudrem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*