Sernik z serkiem homogenizowanym

Cudowny, wysoki, o cytrynowym smaku, a co najważniejsze, pięknie się kroi, co jest zasługą dodanego serka.
sernik z serkiem homo (5)

Składniki  
1,3 kg białego sera
10 jajek
50 dkg cukru pudru
1 kostka masła /20 dkg/
1/2 kostki dobrej margaryny /12,5 dkg/
2 budynie waniliowe lub śmietankowe duże /na 3/4 l każdy/
2 serki homogenizowane waniliowe – po 330 g każdy
zapach pomarańczowy i cytrynowy /po kilka kropli/
pół olejku śmietankowego
otarta skórka z cytryny i sok z połówki
bakalie

herbatniki maślane – do wyłożenia spodu
sernik z serkiem homo (3) sernik z serkiem homo (4)

Wykonanie

Ser zmielić w maszynce do mięsa 2 razy, dodać żółtka, cukier, masło i margarynę, utrzeć dokładnie mikserem.
Jeśli posiadamy malakser, sera nie trzeba mielić, lecz od razu zmiksować go w malakserze, dodając oczywiście żółtka, cukier, masło i margarynę – składniki podzielić w zależności od pojemności malaksera /ja dzielę wszystko na pół/.

Osobno – w większym naczyniu – wymieszać serki z budyniem, dodać do nich utartą masę serową, zapachy, bakalie, sok i skórkę z cytryny, na końcu pianę z białek, ubitą ze szczyptą soli – delikatnie wymieszać.

Piekarnik nagrzać do temp. 170-175 st.C.
Dno blaszki wyłożyć herbatnikami maślanymi, na to dać ser, wyrównać i piec łącznie 1 godz. w tym pierwsze 30 min. w temp. 170-175 st. potem obniżyć do 160 st.C i piec następne 30 min.
Po upieczeniu pozostawić na 10 min. w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Na wierzch – np. lukier cytrynowy.

/receptura pozyskana od weselnej kucharki, trochę zmodyfikowana, głównie sposób wykonania/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*