Jeśli ktoś lubi smak curry, to te śledzie są w sam raz… ja lubię.
Składniki
0,5 kg śledzi /8 szt./ – u mnie wiejskie w oleju
2 cebule
2-3 łyżeczki przyprawy curry
sok z cytryny
2 łyżki musztardy
olej
Wykonanie
Filety śledziowe posmarować z obu stron musztardą i pokroić na kawałki.
Cebule pokroić w kostkę lub półkrążki, sparzyć wrzątkiem i odsączyć.
Na dno słoika ułożyć warstwę cebuli, skropić sokiem z cytryny, potrzepać curry, na to ułożyć śledzie i skropić olejem.
Układać warstwy do wyczerpania składników /na wierzchu powinna być cebula/.
Zamknąć słoik i odstawić do lodówki na kila godzin /najlepiej do następnego dnia/.
Można też pokrojoną cebulę wymieszać z wszystkimi składniki /curry, olej, sok z cytryny/ i przekładać śledzie.