Śledzie w sam raz dla osób, będących na poświątecznej diecie – lekkie, a zarazem pyszne.
źródło
Składniki
5 płatów śledzi /użyłam marynowanych w oleju czyli wiejskich/
1 średnia fioletowa cebula
1 szklanka jogurtu greckiego
1 łyżeczka łagodnej musztardy*)
2 łyżeczki majonezu*)
1 małe winne jabłko
sól, pieprz
odrobina cukru do smaku
*)nie używam majonezu sklepowego – dałam w to miejsce 1 łyżkę gęstej śmietany + 2 łyżeczki musztardy
Wykonanie
Jogurt wymieszać dokładnie z majonezem i musztardą, sporą dozą pieprzu i małą ilością soli.
Potem dodać posiekaną cebulę i starte na dużych oczkach jabłko.
Na końcu sól, szczyptę lub dwie cukru, wymieszać wszystko dokładnie.
Śledzie pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z sosem, odstawić na kilka – kilkanaście godzin do lodówki.