Śledzie wprost uwielbiam, w każdej postaci. Były z tymiankiem, to dlaczego nie mogą być z majerankiem? Mogą i są pyszne.
Tą wersję ich przygotowania podpatrzyłam u majoliki.
Składniki
1/2 kg śledzi /ja używam marynowanych w oleju/
1-2 łyżeczki majeranku
2-3 ząbki czosnku
1 mała czerwona cebula
kilka ziarenek rozgniecionego jałowca
olej lniany/najlepiej/ lub rzepakowy
Wykonanie
Śledzie pokroić w romby, a następnie układać w słoiku warstwami, przesypując każdą warstwę majerankiem, rozgniecionymi ziarnami jałowca, przeciśniętymi przez grubą praskę ząbkami czosnku oraz pokrojoną w cienkie piórka cebulą.
Całość zalać olejem. Odstawić na kilka dni, żeby smaki się przegryzły /nawet tydzień/.
Uwaga:
Przyprawy można dodać w innych niż podane ilościach, zależy kto co lubi czyli wedle własnego smaku.