Śledzie z oliwkami i rodzynkami w ziołach

W tym roku  przygotowaniem śledzi zajęła się moja córka. No i przygotowała m.in. takie śledzie… coś nowego u nas, bardzo aromatyczne i pyszniejsze z każdym dniem.
śledzie z rodzynkami i oliwkami

Składniki

0,5 kg śledzi marynowanych w oleju
1 cebula czerwona
1 cytryna
0,5 szklanki oliwy/oleju
1 słoiczek czarnych oliwek (bez pestek)
2 łyżki rodzynek
1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
kilka liści laurowych
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżka cukru

Wykonanie

W naczyniu układać warstwami kawałki śledzi, posypywać mieszanką ziół i szczyptą cukru. Na ziołach układać po kilka rodzynek i oliwek oraz liście laurowe. I tak następne warstwy. Ostatnią warstwę śledzi posypać ziołami i przykryć plasterkami cebuli i cytryny. Zalać oliwą i odstawić do lodówki na minimum 2 dni, ale im dłużej stoją, tym są lepsze /najlepsze w 4-5 dniu/.
Oczywiście ziół można dodać nieco więcej jeśli ktoś lubi, pamiętając jednak, że zioła suszone mają bardziej intensywny aromat niż świeże. Najlepiej zatem dodawać je stopniowo.

Inspiracja w książeczce z serii „Lubię gotować”
W oryginalnym przepisie – Śledzie matiasy – wymoczyć minimum 2 godziny (żeby były jak najmniej słone), a następnie pokroić na kawałki, zalać octem /1 szklanka 10%/ i natychmiast go odlać. Ponadto użyto też dużo więcej oliwy /1,5 szklanki/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*