Inna wersja podania pysznych śledzi, o zaskakującym słodkawo-kwaśnym smaku. U mnie wszyscy domownicy przepadają za nimi. Powiem więcej…. kiedyś podałam je na kolację wigilijną, podczas której gościłam rodzinę z USA. I co? w efekcie zarówno przepis na śledzie, jak i potrzebne tu śliwki w occie powędrowały za granicę Myślę, że tam również zniewalają podniebienia smakoszy śledzi.
Składniki
ok. 60-70 dkg śledzi w oleju /lub uprzednio wymoczone matiasy/
2-3 cebule czerwone
0,5 l śliwek w occie /bez pestek/ – przepis na śliwki tutaj
0,2 l kwaśnej śmietany /1 małe opakowanie/
1-2 łyżki majonezu /nie jest obowiązkowy/
Wykonanie
Śliwki odsączyć z zalewy octowej, pokroić wzdłuż na 6-8 części. Cebulę pokroić w półtalarki, zalać octem ze śliwek i zostawić na kilka godzin w lodówce.
Śledzie pokroić na kawałki, dodać odsączoną z octu cebulę, pokrojone na cząstki śliwki, śmietanę i majonez – wymieszać.
Proporcje poszczególnych składników można zmienić wg uznania.
Ciociu, sledzie ze sliwkami zrobione beda i na te Swieta 2016. Nie moge sie oprzec ich urokowi juz od 10 lat 🙂 Zdrowych i wesolych Swiat Kochana 🙂
Witaj Gosiu, strasznie się cieszę, że wpadłaś tu do mnie. To bardzo miłe.
Jeśli chodzi o śledzie, u mnie nie ma żadnej dyskusji, te muszą być, a drugie mogę już sobie wymyślać jakie chcę /tak mówią/. W tym roku jednak córunia zażyczyła sobie powtórki również innych – Przysmak gajowego. Będą zatem i ze śliwkami i z grzybami. Może też się skusisz?
Również życzę zdrowych, radosnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia i samych szczęśliwych dni w Nowym Roku 2017.
I zapraszam, bywaj tu jak najczęściej, a komentarze mile widziane. Pozdrawiam.