Kiedy go robię, zawsze na myśl przychodzi mi stołówka w czasach szkolnych i niedzielne w niej obiady. Zawsze był rosół wołowy, a na drugie danie sztuka mięsa rosołowego w sosie chrzanowym lub cebulowym. Chrzanowy był dobry, ale cebulowy…. bajka wprost, lecz niestety nie mogę dopracować się tego smaku /chodzi o sos cebulowy oczywiście/.
Składniki
0,5 l bulionu /może być z kostki/
2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka
sól, cukier i pieprz do smaku
2-3 łyżki śmietany 18 %
1-2 łyżki mąki
Wykonanie
Bulion zagotować w garnku,dodać mąkę rozrobioną ze śmietaną, uprzednio zahartowaną gorącym bulionem, dodać chrzan, sól, cukier i pieprz do smaku, dobrze wymieszać i zagotować.
Trochę dziś gorąco jak na takie pieczenie w piekarniku, ale nawet w taki upał, pieczeń rzymska z tym właśnie sosem, jest najlepsza! Robię to już „enty” raz i na pewno będą kolejne 😊
To super, że smakuje, a upał… no cóż, jeść też trzeba, a poza tym pieczeń nie musi się piec zbyt długo, a jak się ma jeszcze chłodną kuchnię, to można i w upał.