Przysmak, który sobie szczególnie upodobał mój syn… starszy syn, ale smakuje wszystkim. Jest lekko słodko-kwaśny, a zarazem ostry, z cynamonową nutą, no i te rodzynki tu i ówdzie… mniam….
Wielbiciele gładkich sosów mogą całość zmiksować /oczywiście przed dodaniem rodzynek/.
Składniki
2 kg pomidorów /sparzonych i obranych z łupy/
3 duże cebule
1/2 kg jabłek /dowolnych/
1 szklanka octu 10% /niepełna/
2 szklanki cukru /można dać mniej/
2 łyżki soli
garść rodzynek
ziele angielskie
liść laurowy
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy
Wykonanie
Pomidory, cebulę i jabłka pokroić w kostkę, gotować minimum 1 godz. dodać ocet i pozostałe składniki i jeszcze trochę pogotować.
Gorące nakładać do słoików, słoiki zakręcać, odwracać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Gotowć pod przykryciem czy otwarty garnek żeby odparować sos?
Witaj Reniu! gotuję w odkrytym garnku, inaczej zapewne powstałaby zupa…może hinduska? ale w dużej mierze zależy to też od gatunku pomidorów. Pozdrawiam.
Dziękuję za odpowiedź. Zanim przeczytałam zrobiłam pod przykryciem. Faktycznie wodniste, ale jest tak pyszny , że dziś zabieram się za drugą pocję. Zrobię bez przykrycia i spróbuję zmixować. Używałam pomidorów tych podłużnych , smak mają rewelacyjny. Dziękuję za przepis! Pozdrawiam!!!
Reniu, cieszę się bardzo, że sos przypadł do gustu Twoim kubkom smakowym. Te podłużne pomidory to „Lima”, są idealne do przetworów, choć mi smakują również w normalnym spożyciu. Świetne są do suszenia domowym sposobem /w piekarniku/.
A, możesz doprowadzić do zagotowania pod przykryciem /będzie szybciej/, a potem kontynuować już gotowanie bez przykrywki. Pozdrawiam.